Kínában több száz templomról távolították el a keresztet

Kitekintő – 2020. július 1., szerda | 18:40

A Kínai Kommunista Párt rövid időn belül az ország több száz katolikus templomáról távolíttatta el a keresztet. A Ucanews ázsiai sajtószolgálat hongkongi tudósítójának június 30-i jelentése szerint a kormány e lépésével szemben az ország katolikus püspökei sem mutatnak ellenállást.

A Sanghaj-közeli Anhui tartományban április óta több mint ötszáz keresztet távolíttatott el a templomokról a kínai kormány. A Kínai Katolikus Hazafias Szövetség s így a katolikus püspökök sem léptek fel a templomok e megcsonkításával szemben – nyilatkozta Paul Lee protestáns szónok.

Egy katolikus plébános értesítette Liu Xinhong anhui püspököt, hogy egyházközsége templomának keresztje eltávolítását tervezik a hatóságok. A főpásztor azt javasolta a plébánosnak, hogy készítsen fényképet a kereszt eltávolításáról; és figyelmeztette, hogy nem léphet fel az állami döntéssel szemben. Liu Xinhong püspök a Kínai Katolikus Hazafias Szövetség tagja. Kínában minden, Peking által elismert püspök tagja kell hogy legyen ennek a Vatikán által hivatalosan el nem fogadott közösségnek, mely a Kínai Kommunista Párt közvetlen felügyelete alatt áll.

A templomi keresztek eltávolítása 2018 októberében kezdődött. Azóta az Anhuival szomszédos Csöcsiang, Honan, Hopej és Kujcsou tartományokban – várostervezési tervek állítólagos megsértésére hivatkozva – több ezer keresztet távolítottak el a Kínai Kommunista Párt rendelkezésének megfelelően. Csöcsiang tartományban az akkori párttitkár, Xia Baolong irányításával történt a keresztény szimbólumok elpusztítása, akit Xi Jinping elnök 2020 februárjában a kínai kormány Hongkongért és Makaóért felelős hatóságának vezetőjévé nevezett ki.

Fordította: Gátas Judit

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria