Kitiltották a jezsuitákat Nicaraguából, és elkobozták minden vagyonukat

Kitekintő – 2023. augusztus 28., hétfő | 15:23

Folytatódik a nicaraguai katolikus egyház elleni fellépés: Daniel Ortega elnök rezsimje törvénytelennek nyilvánította a jezsuita rendet, és elrendelte minden vagyonának elkobzását.

A világméretű tiltakozások ellenére Nicaraguában folytatódik a baloldali szandinista rezsim katolikus egyházzal és ellenzékkel szembeni fellépése. Miután a nicaraguai hatóságok kisajátították a managuai Közép-amerikai Egyetemet (UCA) és augusztus 23-án kiutasították a jezsuiták közösségét az egyetem közelében található, a rend tulajdonában levő magánrezidenciájukról, az egész országból kitiltották a Jézus Társaságát, és elrendelték a szerzetesrend minden vagyonának elkobzását azt állítva, hogy nem tettek eleget az adóbevallásnak.

A lépés egy héttel azután történt, hogy a kormány bezárta a jezsuiták által irányított managuai Közép-amerikai Egyetemet, amely a Daniel Ortega elnök rezsimje elleni 2018-as tiltakozások központja volt, azzal érvelve, hogy ez a „terrorizmus központja”. Az intézmény elkobzása mintegy folytatása annak, hogy a szandinista rezsim 2021 óta huszonhat nicaraguai egyetemet záratott be. Három nappal később pedig kilakoltatták a jezsuita papok közösségét a közeli rezidenciájukról.

Az intézkedések világszerte heves reakciókat váltottak ki a jezsuiták részéről, így a rend generálisától, Arturo de Sosa atyától is. A Jézus Társasága közép-amerikai tartománya augusztus 23-án közzétett nyilatkozatában a nicaraguai kormány politikáját az emberi jogok szisztematikus megsértésének minősíti, „amely egy totalitárius állam megszilárdítását célozza”. A nyilatkozatban határozottan elítélik a „nicaraguai jezsuita rend elleni új agressziót”, és ismét felszólítják a kormányt, hogy azonnal vessen véget a „szisztematikus elnyomásnak” és az emberi jogok megsértésének, amely az országot a totalitárius állam felé vezeti. Továbbá sürgetik Ortega elnököt és feleségét, Rosario Murillo alelnököt, hogy keressenek „racionális megoldást” arra a vitára, amelyben helyet kap „az igazság, az igazságosság, a párbeszéd, az emberi jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság”. Egyben kérik az országban tevékenykedő jezsuiták és munkatársaik szabadságának és teljes integritásának tiszteletben tartását. A Közép-amerikai Jezsuita Rendtartomány közelségét fejezi ki a nicaraguai kormányzati elnyomás „nagyszámú áldozatának”, akik „igazságtételre és jóvátételre várnak”, és hálájukat fejezi ki a jelenlegi válság során kapott világméretű támogatásért és szolidaritásért.

A 105-2023-as kormányrendelet szerint a Jézus Társasága nicaraguai ingatlanjai és ingóságai az állam tulajdonába kerülnek. Más esetekhez hasonlóan, amelyekben a rezsim 2018 óta eltörölte a jogi személyiségeket, a döntést a törvényben meghatározott közigazgatási eljárások lefolytatása nélkül hozták meg. A jezsuitáknak nincs lehetőségük, hogy pártatlan bírósághoz forduljanak.

*

Daniel Ortega elnök rezsimje és a katolikus egyház közötti viszony egyre rosszabb lett, amióta a nicaraguai hatóságok 2018-ban erőszakosan leverték a tiltakozást a kormány által indított reformok sorozata ellen. Ortega azzal vádolta a püspököket, hogy összeesküvést terveznek a kormány megbuktatására. Az egyház számos támadás, megszentségtelenítés és megfélemlítés célpontjává vált; sok papot és szerzetest kiutasítottak az országból, sokakat letartóztattak – köztük Rolando Álvarez matagalpai püspököt, akit 26 év börtönbüntetésre ítéltek hazaárulás, a nemzeti integritás aláásása és hamis hírek terjesztése vádjával. 2019-ben Silvio José Báez managuai segédpüspök kénytelen volt elhagyni a főegyházmegyét, miután több halálos fenyegetést kapott; jelenleg az Egyesült Államokban él. 2022-ben a nicaraguai apostoli nunciust, Waldemar Stanislaw Sommertag lengyel érseket „persona non grata”-nak nyilvánították, és kiutasították Nicaraguából. Idén áprilisban a Szentszék bezárta a managuai nunciatúráját, miután a nicaraguai kormány a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését helyezte kilátásba.

A kiutasítások, bezárások és vagyonelkobzások nem csak a katolikus egyházat érintik. Nicaragua több mint háromezer civil csoportot és nem kormányzati szervezetet tett jogfosztottá vagy számolt fel. Májusban a kormány elrendelte a nicaraguai Vöröskereszt bezárását, azzal vádolva a szervezetet, hogy a 2018-as kormányellenes tüntetések során „a békét és a stabilitást támadta”. Júniusban a kormány 222 ellenzéki személy tulajdonát foglalta le, köztük jogvédőkét, újságírókét és ügyvédekét, akiket februárban száműzetésre ítéltek, miután Ortega rezsimje bebörtönözte őket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria