Lengyelországban tartja közgyűlését a CCEE

Kitekintő – 2018. szeptember 10., hétfő | 9:49

Szeptember 13–16. között a lengyelországi Poznańban tartja plenáris ülését az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) Stanisław Gądecki poznańi érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke és a testület alelnöke meghívására.


Az ülésen jelen lesznek a kontinens negyvenöt országából a püspöki konferenciák elnökei. Azért Szent II. János Pál földjén gyűlnek össze, hogy megünnepeljék Lengyelország függetlensége visszanyerésének centenáriumát. Ekkor született újjá a lengyel állam, amelyet a 18. században feldaraboltak a környező birodalmak. A helyszín azért Poznań, mert az egyházmegye az első lengyel püspökség létrehozásának 1050. évfordulójára emlékezik.

Az európai püspöki konferenciák elnökei a közgyűlésen A szolidaritás lelkülete Európában témáról tanácskoznak. Az ülést Wojciech Sadlon, a lengyel katolikus egyház statisztikai intézetének tagja nyitja meg Európa: szolidaritás a lelkiismeret és a társadalom formálásában című előadásával. Ebben bemutatja az önkéntességről végzett felmérés eredményeit, amelyet a CCEE kezdeményezett, és ezekben a hónapokban az egyes püspöki konferenciák segítségével állítottak össze. A püspökök ezt követően csoportokban folytatják munkájukat, majd közösen vitatják meg a témát.

A második napon a főpásztorok megvizsgálják a szolidaritás helyzetét Európában, valamint az egyház küldetését, áttekintve a püspöki konferenciák és az államok közötti kapcsolatokat. Végül Bruno Marie Duffé prelátus, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma titkára ismerteti a testület tevékenységét és prioritásait. Ismertetik továbbá a CCEE jelentését és különböző bizottságainak munkáját, folyamatban levő programjait.

Azt tanúsítva, hogy a lengyel társadalom számára az egyház fontos, a nyitóülésen részt vesznek a polgári és egyházi hatóságok, valamint a helyi és a nemzeti kormány képviselői, illetve a keresztény egyházak vezetői. Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke szeptember 15-én, szombaton délután vesz részt a CCEE ülésén. A közgyűlés vasárnap, szeptember 16-án ér véget szentmisével a poznańi Szent Péter és Pál-székesegyházban a helyi hívek részvételével. A szentmisét a lengyel TVP3 csatorna élőben közvetíti.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria