Lerombolták a keresztény óriástemplomot Kínában

2018. január 17., szerda | 19:12

A kínai hatóságok úgy döntöttek, dinamittal vetnek véget az évek óta húzódó vitáknak, melyek a Sanhszi tartománybeli Linfen keresztény temploma körül zajlottak.

Az evangéliumi (protestáns) gyülekezet Arany Gyertyatartó-temploma (Golden Lampstand) mintegy 17 millió jüanba került, melyet teljes egészében a hívek álltak. Január 9-én a fegyveres hatóságok a föld alatti istentiszteleti termekben elhelyezett robbanószerekkel és buldózerekkel semmisítették meg a 2009 óta álló hatalmas templomot, mely úgynevezett „magántemplomként” működött, s amelybe mintegy 50 ezer hívő járt.

A hivatalosan raktárként nyilvántartott linfeni óriástemplom halálos ítéletét végrehajtó katonai rendőrség a kormányzat közvetlen irányítása alatt áll, vagyis a parancs a legfelsőbb körökből származhatott, nem a helyi hatóságoktól.

A központi felügyeletet kikerülő magántemplomok („house church”) egyre nagyobb számban létesültek az 1990-es évek óta, terjedésük részben a gyors urbanizációnak köszönhető. Bár illegálisnak számítanak, a kisebb, 25 fő alatti gyülekezeteket tolerálják a hatóságok; a linfeni „megatemplom” azonban a kezdetektől támadások célpontja volt.

A most lerombolt templomot a gyülekezet nem jegyeztette be, mert el akarták kerülni az állami felügyeletet; vezetőik közül többeket letartóztattak, és egytől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek, illetve hatalmas összegű bírságok megfizetésére kötelezték őket; az egyik lelkipásztor feleségét átnevelő táborba küldték, bibliáikat elkobozták.

Tavaly egy katolikus templomot romboltak le a kínai hsziani egyházmegyében, annak ellenére, hogy az 1999-ben épült csifangi templom minden szükséges vallásügyi engedéllyel rendelkezett. A lerombolásra 2017. december 20-án adtak utasítást, majd december 27-én kivonultak a munkagépek a helyszínre, és az épülettel együtt elpusztították a keresztutat, a tabernákulumot, a miseruhákat és a padokat is.

A kínai keresztények attól tartanak, tömeges templomrombolás következik a jövő hónapban életbe lépő új vallásügyi szabályozás következtében, mely még nagyobb hatalmat ad a Kínai Kommunista Párt kezébe – ami az üldöztetés erősödését is magával hozhatja.

A kínai keresztények az elmúlt években is folyamatos üldöztetést szenvedtek el, többek között azért, mert tiltakoztak, amikor templomaik tetejéről a hatóságok el akarták távolítani a keresztet. Évente több száz keresztényt tartóztatnak le az országban, amelyben mintegy hatvan millió keresztény él, közülük sokan az Arany Gyertyatartóhoz hasonló független gyülekezetekhez tartoznak.

Forrás és fotó: ChinaAid; AsiaNews; Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48
Útravaló – 2019. április 26.

Útravaló – 2019. április 26.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 26.

Mai evangélium – 2019. április 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,1–14

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle