Lerombolták a keresztény óriástemplomot Kínában

2018. január 17. szerda, 19:12

A kínai hatóságok úgy döntöttek, dinamittal vetnek véget az évek óta húzódó vitáknak, melyek a Sanhszi tartománybeli Linfen keresztény temploma körül zajlottak.

Az evangéliumi (protestáns) gyülekezet Arany Gyertyatartó-temploma (Golden Lampstand) mintegy 17 millió jüanba került, melyet teljes egészében a hívek álltak. Január 9-én a fegyveres hatóságok a föld alatti istentiszteleti termekben elhelyezett robbanószerekkel és buldózerekkel semmisítették meg a 2009 óta álló hatalmas templomot, mely úgynevezett „magántemplomként” működött, s amelybe mintegy 50 ezer hívő járt.

A hivatalosan raktárként nyilvántartott linfeni óriástemplom halálos ítéletét végrehajtó katonai rendőrség a kormányzat közvetlen irányítása alatt áll, vagyis a parancs a legfelsőbb körökből származhatott, nem a helyi hatóságoktól.

A központi felügyeletet kikerülő magántemplomok („house church”) egyre nagyobb számban létesültek az 1990-es évek óta, terjedésük részben a gyors urbanizációnak köszönhető. Bár illegálisnak számítanak, a kisebb, 25 fő alatti gyülekezeteket tolerálják a hatóságok; a linfeni „megatemplom” azonban a kezdetektől támadások célpontja volt.

A most lerombolt templomot a gyülekezet nem jegyeztette be, mert el akarták kerülni az állami felügyeletet; vezetőik közül többeket letartóztattak, és egytől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek, illetve hatalmas összegű bírságok megfizetésére kötelezték őket; az egyik lelkipásztor feleségét átnevelő táborba küldték, bibliáikat elkobozták.

Tavaly egy katolikus templomot romboltak le a kínai hsziani egyházmegyében, annak ellenére, hogy az 1999-ben épült csifangi templom minden szükséges vallásügyi engedéllyel rendelkezett. A lerombolásra 2017. december 20-án adtak utasítást, majd december 27-én kivonultak a munkagépek a helyszínre, és az épülettel együtt elpusztították a keresztutat, a tabernákulumot, a miseruhákat és a padokat is.

A kínai keresztények attól tartanak, tömeges templomrombolás következik a jövő hónapban életbe lépő új vallásügyi szabályozás következtében, mely még nagyobb hatalmat ad a Kínai Kommunista Párt kezébe – ami az üldöztetés erősödését is magával hozhatja.

A kínai keresztények az elmúlt években is folyamatos üldöztetést szenvedtek el, többek között azért, mert tiltakoztak, amikor templomaik tetejéről a hatóságok el akarták távolítani a keresztet. Évente több száz keresztényt tartóztatnak le az országban, amelyben mintegy hatvan millió keresztény él, közülük sokan az Arany Gyertyatartóhoz hasonló független gyülekezetekhez tartoznak.

Forrás és fotó: ChinaAid; AsiaNews; Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00