Templomot szenteltek az olasz katonai bázison Libanonban

Kitekintő – 2019. március 21., csütörtök | 9:01

Templomot szenteltek és lelkipásztori helyiségeket áldottak meg március 18-án Szent XXIII. János pápa és a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére Libanonban, a shamai UNIFIL misszió katonai bázisán. Ferenc pápa másnap táviratban gratulált Santo Marcianò olasz tábori püspöknek.

A templomot az összes libanoni keresztény felekezet, illetve a síita és szunnita muszlimok részvételével építették. 65 évvel ezelőtt Giuseppe Angelo Roncalli, a későbbi XXIII. János pápa szentszéki küldöttként Libanonban járt, hogy megkoronázza a Libanoni Boldogságos Szűz Mária királynő szobrát. Ez emlékeztet a szeretetközösség és a béke megtapasztalására, amelyet ezekben a napokban éltek meg a különböző rítusokhoz tartozó pátriárkák és püspökök jelenlétében a szertartáson jelen lévők. Képviseltették magukat a maroniták, a görögök, a szírek, az örmények, a káldok, a koptok és a latin rítusú hívek.

„Ma János pápa szentként és az olasz hadsereg védőszentjeként visszatér Libanonba. A béke pápája eljön ebbe a házba, és azt szeretné, ha megértenénk azt a béke iránti felelősséget, amelyet a fegyveres erőkre bíztak” – fogalmazott március 18-án homíliájában Santo Marcianò olasz tábori püspök.

A Szentatya március 19-i táviratában elismerését fejezte ki, hogy megnyitották a templomot. Annak a reményének adott hangot, hogy az új istentiszteleti hely állandó hívást jelent majd az Úrral való találkozásra az ima bensőségességében, hogy aztán a katonák tanúságot tegyenek Istenről a mindennapi életben, a béke és a testvériség tanúságtevőivé válva.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria