Magyar jótékonysági misszió a sport jegyében ukrajnai gyerekek javára

Kitekintő – 2023. március 11., szombat | 12:00

A sport feszültségoldó eszköz, nagyon jót tesz a gyerekeknek – hangsúlyozza Bodon Péter, a Golden Rosary (Arany Rózsafüzér) non-profit kft. vezetője. A közelmúltban Ukrajnában járt céllal, hogy a sporton keresztül is segítse a háború sújtotta országban élő gyermekeket. Kezdeményezését Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek is támogatja. A Vatikáni Rádió számolt be útjáról március 7-én.

„Ukrajnában nagyon sok ismerősöm van. Több játékostársam is ott él, őket látogattam meg. Korábban már voltak Magyarországon kapustáborban ukrán gyerekek, (...) az elmúlt napokban velük találkoztam – mondta el Bodon Péter a Vatikáni Rádió magyar nyelvű műsorában. – Meglátogattuk az ott lévő kapustanonc fiatalokat is, és számukra vittünk kisebb ajándékokat, amiket a sportolás alkalmával tudnak hasznosítani. Ezzel is (...) tudjuk segíteni ezeket a gyerekeket és bátorítani őket arra, hogy ebben a nehéz helyzetben a sporttól ne szakadjanak el.”

A sport „nagy feszültségleadó eszköz..., és az ember gondolatát is elviszi a környezetéről. Ez mindenképpen jó hatással van a gyerekekre, azon kívül, hogy nagyon egészséges” – fogalmazott a beszélgetésben Bodon Péter.

Kiemelte: hálás szívvel gondol lengyelországi testvéreikre; a magyar pálos és domonkos rendi szerzeteseknek köszönhetően sikerült Stanisław Dziwisz bíborossal találkozniuk, és az általa megáldott ajándékokat is sikerült eljuttatniuk az ukrán gyerekeknek – labdarúgó emléktárgyakat, kis kupákat, kulcstartókat, sporteszközöket, amelyeknek nagyon örültek a fiatalok.

Dziwisz bíboros „nagyon jó szándékú ember, aki, ahol tud, mindig segít. Nagyon értékelte a kezdeményezést – nyilatkozta az Arany Rózsafüzér non-profit kft. vezetője. – Nagyon sokat imádkozik az ukrán emberekért, a háborús áldozatokért, a kint élő személyekért. Ezért is nagyon fontos számára, hogy ezek a fiatal gyerekek is érezzék azt, hogy velük vagyunk, testvéreik vagyunk, és nem hagyjuk egyedül őket a nehéz napokban sem. Ezt Dziwisz bíboros több szentmiséjén is hangoztatta prédikációjában. Ezzel az üzenettel is próbál az emberek szívére hatni, hogy segítsük a bajba jutott embereket”.

Bodon Péter lengyelországi útja során először Czestochowában járt. Marian Waligóra pálos atya közbenjárásával sikerült Dziwisz bíborossal találkoznia. Az interjúban elmondta: „nagyon pozitív élmény volt a lengyelországi találkozó. Sok segítséget kapok Lengyelországból. Életemre nagy hatással volt II. János Pál pápa, és úgy gondoltam, hogy Stanisław Dziwisz bíboros az ő emlékének őrzője.”

Az interjú szövege teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria