Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaországban

Kitekintő – 2021. augusztus 9., hétfő | 17:48

Franciaország nyugati részén, Saint-Laurent-Sur-Sèvre-ben gyilkolták meg Olivier Maire atyát, a montfortánusok tartományi elöljáróját augusztus 9-én reggel. Egyes sajtóhírek szerint egy ruandai bevándorló adta föl magát és tett beismerő vallomást a rendőrségen.

Zajlik a rendőrségi kivizsgálás az újabb megrázó papgyilkosság ügyében. A 60 éves Olivier Maire atya holttestét a csendőrök találták meg. Gerald Darmanin francia belügyminiszter, aki hamarosan a helyszínre érkezik, támogatásáról biztosította a francia katolikusokat.

A Vendée megyei Saint-Laurent-Sur-Sèvre településen, a rendalapító Montforti Grignon Szent Lajos halálának helyszínén azután találták meg az áldozat holttestét, hogy az elkövető feladta magát a rendőrségen, és beismerő vallomást tett.


Olivier Maire

A La Croix katolikus lap információi szerint a gyilkosságot az a ruandai születésű Emmanuel Abayisenga követte el, aki a nantes-i székesegyházban 2020 júliusában történt gyújtogatás elsőrendű gyanúsítottja. A 40 éves férfit, aki 2012 óta él Franciaországban, a nantes-i eset után végül szabadon engedték. A továbbra is igazságügyi felügyelet alatt álló, 2022-re kitűzött tárgyalására váró férfinak a montforti atyák közössége adott menedéket, amelynek a meggyilkolt pap is tagja volt. Mint a vádlott ügyvédje korábban fogalmazott, az elkövető „fizikai és pszichés értelemben egyaránt törékeny ember”.

Miután értesültek a gyilkosságról, Emmanuel Macron elnök és Jean Castex miniszterelnök is kifejezték őszinte részvétüket és együttérzésüket a montforti atyáknak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Diocèse de Luçon

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó: Diocèse de Luçon