Megkezdődött az apostoli nunciusok találkozója a Vatikánban

Kitekintő – 2022. szeptember 8., csütörtök | 10:57

Idén szeptember 7. és 10. között tartják a háromévenként esedékes vatikáni találkozót. Az alábbiakban a négy nap programjáról olvashatnak.

Szeptember 7-én, szerdán reggel 8 órakor szentmisével nyitották meg a találkozót, amelyet Pietro Parolin bíboros államtitkár vezetett a Szent Péter-bazilika Kórus-kápolnájában. Az első napon a nunciusok találkoztak az Államtitkárság feletteseivel és a Római Kúria egyes vezetőivel, majd a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testülettel való találkozással zárult a nap.

Szeptember 8-án délelőtt 9 órakor Ferenc pápa audiencián fogadta a szentszéki képviselőket az Apostoli Palotában. Ezt követően folytatódtak a találkozók, majd este 7 órakor ünnepi vesperáson vesznek részt az apostoli nunciusok a Sixtus-kápolnában.

Szeptember 9-én, pénteken kontinensek szerint felosztott csoportokban dolgoznak a pápai követek. Szeptember 10-én, szombaton reggel 7.30-kor Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent Márta-házban koncelebrálásukkal, majd folytatódnak a találkozók és a megbeszélések. A találkozó lelkigyakorlatos elmélkedéssel ér véget délben, amelyet Angelo Acerbi érsek, egykori budapesti apostoli nuncius vezet.

A szentszéki közlemény a találkozó programja mellett arról is tájékoztat, hogy a bíboros államtitkár elnökletével vezetett találkozón az Államtitkárság elöljárói, 91 apostoli nuncius és hat püspöki felszenteléssel nem rendelkező állandó szentszéki megfigyelő vesz részt. Öt pápai képviselő nem tud jelen lenni egészségügyi okokból vagy egyéb akadályok miatt.

A Szentszék diplomáciai szolgálatában a fent említett pápai képviselőkön kívül jelenleg 167 munkatárs dolgozik diplomáciai beosztásban a nunciatúrákon és az Államtitkárságon. A Pápai Egyházi Akadémia négy hallgatója a képzés befejezése után jelenleg külföldi missziós évben tölt be szolgálatot, amelyet Ferenc pápa kezdeményezett.

Pintér Gábor érsek, Honduras apostoli nunciusa is jelen van a vatikáni találkozón. A vele készített stúdióbeszélgetést a Vatikáni Rádió vasárnapi műsorában hallgathatják meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria