Merénylet két spanyolországi templomban: A sekrestyés meghalt, a pap túl van az életveszélyen

Kitekintő – 2023. január 27., péntek | 12:58

Január 25-én, szerdán este egy 25 éves marokkói férfi machetével támadt emberekre az andalúziai Algecirasban két templomban, megsebesítette a San Isidro-templom plébánosát, majd a Nuestra Senora de La Palma-templomba ment, ahol megölte a sekrestyést.

Yassine Kansarnak hívják azt a 25 éves marokkói férfit, aki szerda este az andalúziai Algecirasban megölt egy embert és megsebesített négy másikat. A nyomozást koordináló nemzeti főügyészség szerint terrortámadásról van szó.

A támadó nem sokkal 18 óra után tört be a San Isidro-templomba, Algeciras egyik legnépesebb negyedében, és machetével súlyosan megsebesítette a templom plébánosát, Antonio Rodriguez szalézi papot. Ezután a közeli, a város központjában lévő La Palma-templom felé vette az irányt, ahol szent tárgyakat kezdett dobálni az oltárra, majd lesújtott a sekrestyésre, Diego Valenciára, aki megpróbálta megállítani. Szemtanúk szerint a már sebesült férfi kiment az utcára, hogy segítséget hívjon, és a téren a támadó újra lesújtott rá. Összesen négy ember sérült meg, egy súlyosan és három könnyebben – erősítette meg a belügyminisztérium szóvivője.

„A szenvedés e szomorú pillanataiban csatlakozunk az áldozatok családjai és a cádizi egyházmegye gyászához, kérjük az élet és a béke Istenét a sebesültek mielőbbi gyógyulásáért” – írta üzenetében César Garcia Magan toledói segédpüspök, a Spanyol Püspöki Konferencia főtitkára. „Nem szabad engedni a provokációnak, nem szabad szítani a lángot, és nem szabad a terrorizmust semmilyen valláshoz vagy hithez kötni – Isten nevét soha nem lehet arra használni, hogy bármilyen erőszakos cselekedetet igazoljunk” – nyilatkozta az esetről.

A spanyolországi iszlám bizottság felháborodásának és részvétének adott hangot, kijelentette, hogy a támadás ellentétes a vallással. „Megdöbbentett bennünket ez a gyalázatos, gyilkos bűncselekmény” – olvasható a sajtóközleményben, amelyben szolidaritásukat fejezik ki katolikus testvéreikkel.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége; Avvenire; Catt.ch

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria