Mozambikban reményt kell adni a fiataloknak, hogy ne engedjenek a dzsihadista toborzásnak

Kitekintő – 2022. szeptember 16., péntek | 14:04

„A dzsihadistáknak nem adhatunk kizárólag katonai választ; reményt kell nyújtanunk a fiataloknak, hogy ne essenek abba a kísértésbe, hogy beálljanak a dzsihadisták soraiba” – mondta Juliasse Ferreira Sandramo, a Cabo Delgadó-i Pemba püspöke. A Mozambik északi részén fekvő tartományban évek óta káosz uralkodik az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozó lázadók miatt.

A dzsihadista felkelés nemrég átterjedt a szomszédos Nampula tartományra, ahol szeptember 6-án megtámadták a chipenei missziót is, és megölték Maria De Coppi nővért.

Az éppen Portugáliába látogató Sandramo püspök kifejtette, hogy az ukrajnai háború kezdete óta nem jut támogatás a Világélelmezési Program (World Food Program, WFP) révén Cabo Delgadóba, amelynek hiányát megérzik az emberek. Eddig fantasztikus munkát végzett a WFP – magyarázta a püspök –, humanitárius segélyt juttattak el azokra a területekre, amelyek sürgős segítségre szorultak, és nekik köszönhető az az óriási eredmény, hogy senki nem szenvedett éhhalált azok közül, akiknek az erőszakos cselekmények miatt el kellett hagyniuk lakóhelyüket.

Azonban a segélyek megszűnte veszélybe sodorja a több mint 850 ezer belső menekültet, akiknek száma csupán a legutóbbi támadások után is 8000 fővel nőtt. „A nemzetközi közösség segítsége nélkül semmit nem tehetünk” – mondta Sandramo püspök, aki hangsúlyozza, Mozambik globális prioritást kell élvezzen: „Nem lehetnek első és másodosztályú áldozatok.”

A konfliktusok megoldása érdekében Pemba püspöke leszögezte, téves az eddigi stratégia, amely kizárólag katonai nézőpontból közelítette meg a kérdést. Fontos, hogy jövőt is tudjunk kínálni a fiataloknak, akik a dzsihadista toborzás potenciális célpontjai. „Elengedhetetlen a munkahelyek biztosítása, megszüntetni a szegénységet, lehetőségeket biztosítani… meg kell előznünk azt, hogy az emberek elveszettnek érezzék magukat, reményt kell adnunk nekik.” „Egy kizárólag katonai reakció lehet, hogy kiiktat kettő-négy dzsihadistát, de nem akadályozza meg újak toborzását” – tette hozzá a főpásztor.

Pemba püspöke szerint széles körű, a megelőzést szolgáló tevékenységre van szükség, melybe bevonják a vallási és helyi vezetőket is. „A kormánynak előretekintő megközelítést kellene magáévá tennie, egyeztetve a muszlim és a katolikus vezetőkkel is” – mondta a püspök, felidézve, hogy a múltban soha nem fordult elő, hogy a hatóságok meghívták volna bármilyen, a konfliktus megoldását célzó találkozóra.

Mozambiknak nem csak az élelmezési válságot kellene megoldania. Az újraletelepedés nehézségeivel és pszichológiai problémákkal is meg kell küzdeniük. A fegyveres konfliktus miatt sok iskola és egészségügyi központ bezárt; a befogadóközpontokban az ezer gyermek befogadására épült iskolákban most háromezren tanulnak. Sok gyereknek azonban motivációja sincs a tanulásra: a legfiatalabb nemzedéket megfosztották a jövőtől.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria