Online imádság napjaink vértanúiért Rómából

Kitekintő – 2021. március 31., szerda | 18:12

A Sant’Egidio közösség a nagyhét kezdetén minden évben imádságot tart mindazokért, akik az elmúlt esztendőben vesztették életüket a világban az evangéliumért. Kevin Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Kongregációjának prefektusa vezette idén az imádságot és mondott homíliát. A szertartás a közösség YouTube-csatornáján magyar hangalámondással is megnézhető.

A Sant’Egidio közösség mindenütt, ahol jelen van a világban, a nagyhéten imádságot tart napjaink mártírjaiért. Idén számos helyen, köztük Magyarországon sem tudták megtartani az imádságot, így a római Santa Maria in Trastevere-bazilikában, a közösség központjában tartott imádságot közvetítették magyar nyelven is.

Ferenc pápa példáját követve, aki Irakban ellátogatott az üldözött keresztényekhez, a Santa Maria in Trastevere-bazilikában hétfőn este fohászkodtak mindazokért, akik a vallási megkülönböztetés, a vallásszabadság hiánya, a terrorista gyűlölet miatt szenvednek a hitükért, akik életük kockáztatásával gyakorolják a felebaráti szeretetet: a Közel-Kelet és egész Ázsia, Észak- és Dél-Amerika, Afrika és Európa vértanúiért, köztük a virágvasárnapi indonéziai öngyilkos merénylet húsz sebesültjéért.

A World Watch List 2021-ben közzétett statisztikája szerint 2019. október 1-je és 2020. szeptember 30-a között 4761 keresztényt öltek meg, köztük a Sant’Egidio közösség nyolc tagját Észak-Mozambikban. „Gondolnunk kell a szenvedésükre, úgy kell megélnünk, mintha a mi szenvedésünk lenne. A világ valóban kicsi… Semmi nem idegen tőlünk. Mindannyian közel vagyunk egymáshoz” – hirdette homíliájában a bíboros.

Papok, szerzetesek, szerzetesnővérek, misszionáriusok, önkéntesek neveit és történeteit sorolták, gyertyát gyújtottak az áldozatokért, és minden kontinens szenvedéseinek felsorolása után állva fogadták a földrész keresztjét, amelyet az oltárhoz helyeztek, miközben fohászkodtak, hogy a feltámadás fénye ragyogja be a világrészeket.

Az imádság magyar nyelven:

Az imádság eredeti, olasz nyelven:

Fotó, videó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria