Ostyakészítéssel foglalkozó fogvatartottakat látogatott meg Parolin bíboros

Kitekintő – 2019. december 20., péntek | 14:28

Pietro Parolin bíboros-államtitkár december 17-én, Ferenc pápa születésnapján felkereste Olaszország legnagyobb büntetés-végrehajtási intézetét, a Milánó környéki Opera község maximális biztonságú börtönét – tájékoztatott a SIR olasz katolikus hírügynökség.

A bíboros-államtitkárt Mariantonietta Tucci, az intézet igazgatóhelyettese; Amerigo Fusco, a büntetés-végrehajtási rendőrség parancsnoka; Francesco Palumbo börtönlelkész, valamint a börtön alkalmazottai és önkéntesei fogadták.

A látogatás alkalmával Parolin bíboros megáldotta A Kenyér értelme elnevezésű ostyakészítő műhelyt, amelyet a Lélek és a Művészetek Otthona Alapítvány hozott létre. Az alapítvány 2015-ben, a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság rendkívüli szentévének jegyében alakult meg. Működésének köszönhetően mind  ez idáig már több mint hárommillió ostya készült, amelyeket szétküldtek a plébániáknak a világ minden tájára.

A bíboros-államtitkár, miután meglátogatta az ostyakészítő műhelyt és mielőtt felkereste volna a börtön azon részlegét, amelyben a kiemelt biztonsággal őrzött foglyok művészeti műhelyei találhatók, együtt imádkozott a fogvatartottakkal az intézet kápolnájában. Megköszönte a „szép, egyszerű és testvéri” fogadtatást, mindegyikükkel kezet fogott, és megállapította, hogy „szívünk találkozik e látogatás alkalmával”. Parolin bíboros átadta a jelenlévőknek a pápa üdvözletét, arról biztosítva a őket, hogy a pápa szívén viseli a bebörtönzöttek helyzetét, majd emlékeztetett rá: „Karácsonykor Krisztus születését ünnepeljük: Jézus közelivé vált, eljött, hogy mindenben osztozzon velünk, és megnyisson bennünket a remény számára.” Az Egyház közelsége a bebörtönzöttekhez nem pusztán egy emberi magatartás, hanem legyen kötelességünk, ha valóban Jézus tanítványai vagyunk, közvetítsük Jézus átláthatóságát – mondta a bíboros-államtitkár.

Ferenc pápa születésnapján Opera község börtönében elsőként született meg Olaszországban a javaslat: a börtönlakók hetente egy alkalommal gyűljenek össze, hogy a pápáért imádkozzanak. Időközben A Kenyér értelme műhely munkájában részt vevő foglyok oktatókká váltak: a világ többi hasonló műhelyeiben foglalkoztatottakat tanítják ostyakészítésre, csupa olyan embert, akik nehéz körülmények között élnek. Az új műhelyekben már megkezdték munkájukat volt foglyok Mozambikban; Spanyolországban a nőkereskedelem áldozatai, Pompejiben a XXIII. János Közösség fogyatékkal élő tagjai; Srí Lankán pedig a társadalom peremére szorult fiatal lányok, özvegyek számára nyújt védelmet és biztonságot A Kenyér értelme projekt. Az elkövetkező hetekben a Lélek és a Művészetek Otthona Alapítvány Etiópiában a főváros, Addisz-Abeba utcagyerekei számára nyitja meg műhelyét, valamint Ruandában és Buenos Airesben is megkezdi működését az alapítvány egy-egy csoportja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: SIR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria