Parolin bíboros: Kijev és Moszkva értesült a Szentszék békemissziójáról

Kitekintő – 2023. május 5., péntek | 19:21

Egy május 3-i könyvbemutató alkalmával a római LUMSA egyetemen Pietro Parolin bíboros államtitkár meglepetésének adott hangot, miután az orosz és ukrán tisztviselők kijelentették, hogy nem tudtak a vatikáni békekezdeményezésről, amelyet a pápa Budapestről hazafelé tartva, repülőútja során említett.

Megismételve Ferenc pápa fáradhatatlan felhívását az ukrajnai konfliktus lezárására, Pietro Parolin bíboros az újságírók kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy elsődleges fontosságú, hogy megpróbáljanak „közös megegyezésre jutni, és véget vetni ennek a mészárlásnak, amely erősen érinti Ukrajnát, de jelentős következményekkel jár Oroszország számára is”. Az egyik riporter felidézte a pápa szavait, amit vasárnap este a háromnapos magyarországi apostoli útja után hazafelé tartva, a repülőúton mondott: „Én készen állok, kész vagyok megtenni mindent, amit tenni kell. Most is folyamatban van egy misszió, de még nem nyilvános, meglátjuk… Amikor nyilvánosságra lehet hozni, beszélek majd róla.” Ezt követően mind a moszkvai, mind a kijevi kormány tisztviselői azt válaszolták, hogy ők nem tudtak erről a vatikáni kezdeményezésről, és nem kaptak semmilyen konkrét tájékoztatást sem ezzel kapcsolatban.

„Én megismétlem, amit a pápa mondott, hogy folyamatban van egy misszió, amely onnantól lesz nyilvános, hogy bejelentették” – válaszolta Parolin bíboros, majd hozzátette, hogy további részleteket nem árul el. Ugyanakkor kifejezte „meglepetését” Oroszország és Ukrajna reakciója miatt: „Tudomásom szerint mindkét oldalon tudtak és tudnak róla.” A bíboros államtitkár ezzel együtt megjegyezte, hogy „a bürokrácia útvesztőiben” előfordulhat, hogy a kommunikáció nem jut el oda, ahova kellene. De személyes értelmezéseit félretéve megismételte:

Tudom, hogy mindkét felet értesítették.”

Parolin bíborost megkérdezték az orosz ortodox metropolita jelenlétéről is a szerdai általános kihallgatáson, de közölte, hogy az nem kapcsolódik az említett misszióhoz. Kifejtette, hogy annak, hogy Antonyij (Szevrjuk) volokolamszki metropolitát, az Orosz Ortodox Egyház külső egyházi kapcsolatok osztályának elnökét az audiencia után köszöntötte a pápa, „semmi köze” sincs ehhez a misszióhoz. Úgy magyarázta, hogy ez a találkozó a Római Kúria dikasztériumainak vezetőivel folytatott „szokásos kommunikációjába illeszkedik”.

A bíboros a folytatódó harcokat és a Kreml elleni állítólagos dróntámadást kommentálva – amely Oroszország és Ukrajna között a kölcsönös terrorizmus vádját váltotta ki a napokban – azt mondta: „Minden háborús cselekmény, főleg ha az egy ellenségesebb légkör megteremtését eredményezi, minden bizonnyal nem hozza közelebb a békét.”

„Nem tudom, hogy megvannak-e a tűzszünet feltételei. Reméljük… Úgy vélem, hogy ennek a vatikáni kezdeményezésnek – ha lesz ilyen – szintén ebbe az irányba kell mennie” – fogalmazott, és annak a reményének adott hangot, hogy sor kerülhet a harcok beszüntetésére és így elindulhat a békefolyamat.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria