Rosszul vizsgáztak történelemből, akik ledöntötték a ferences hittérítő szobrait Kaliforniában

Kitekintő – 2020. június 23., kedd | 20:36

A kaliforniai katolikus püspökök június 22-i közleményükben védelmükbe vették Szent Junípero Serra ferences szerzetest, akinek több szobrát is ledöntötték a tüntetők az elmúlt napokban Kaliforniában.

A püspökök hangsúlyozták, Junípero Serra korát megelőzve védelmezte az őslakosok jogait, és azok, akik az őt ábrázoló szobrok eltávolítását, illetve ledöntését követelték, rosszul vizsgáztak történelemből.

Június 20-án először a San Franciscó-i Golden Gate Parkban döntötték le a 18. században élt ferences hittérítő szobrát, több más szoborral együtt; majd ugyanaznap Los Angeles központjában is erre a sorsra jutott az őt ábrázoló műalkotás.

„Az elmúlt hetekben fellángoló rasszizmusellenes megmozdulások időről időre kihívást jelentenek, reagálásra késztetnek, azonban vakmerő új reményt is adnak valamennyi amerikai számára, hogy nemzetünk átformálhatja rasszista múltja és jelene fontos elemeit” – fogalmaztak állásfoglalásukban a kaliforniai főpásztorok.

A püspökök hangsúlyozták, hogy teljes szívvel támogatják azt a törekvést, mely szerint rá kell mutatni az afroamerikai és az őslakos amerikai közösséget sújtó rasszizmus történelmi példáira, és jóvátételt kell nyújtani, ellenben a szobrok és más ábrázolások eltávolítása esetében az illető személy tényleges élettörténetét kell figyelembe venni.

„Ha azt akarjuk, hogy valóban hatékony gyógymód legyen ez a folyamat a rasszizmus ellen, akkor figyelmesen meg kell vizsgálni az adott történelmi személy teljes tevékenységét, és figyelembe venni, mit tett a marginalizált csoportok jogaiért” – írják a püspökök.

„Ezen a vizsgán nem mentek át azok a tüntetők, akik Szent Junípero Serra szobrának eltávolítását indítványozták Kaliforniában, illetve akik ledöntötték szobrait San Franciscóban és Los Angelesben.”

Serrát 2015-ben avatta szentté Ferenc pápa. A spanyol származású ferences szerzetes kilenc katolikus missziót alapított a 18. században a mai Kalifornia területén; több esetben ezekből a missziókból nőtt ki egy-egy későbbi nagyváros központja. Több ezer őslakost térített meg, és új mezőgazdasági módszerekre tanította őket.

Egyes kaliforniai aktivisták úgy látják, Serra valójában az őslakos életmód tönkretételéhez járult hozzá misszióival – ezzel az állítással nem értenek egyet a pap életrajzírói.

„A történelmi tény az, hogy Serra többször is követelte, hogy a spanyol hatóságok bánjanak jobban az őslakosokkal” – írták a kaliforniai püspökök.

Serra „az őslakos amerikaiakkal való kapcsolatát tekintve megelőzte a korát, és nagy áldozatokat hozott az őslakosok védelmében, sokat tett az elnyomás ellen, amivel messze túlmutatott a missziók korán”.

A püspökök hozzáfűzték, ha mindez nem legitimálja a szobra megmaradását abban az államban, amelynek a megszületéséért olyan sokat tett, „akkor voltaképpen nemzetünk múltjából valamennyi történelmi személyt ki kell törölni azokért a tetteikért, amelyeket mai mércével mérve hibának értékelünk”.

Salvatore Cordileone San Franciscó-i érsek június 20-i közleményében hívta fel rá a figyelmet, hogy Junípero Serra kiállt az őslakosok mellett, megvédte őket a spanyol katonaság túlkapásaitól. Nehezen járt, mégis elgyalogolt Mexikóvárosba, hogy a spanyol alkirály segítségét kérje, amikor a katonák bántalmazták az ott élő közösséget.

Cordileone érsek leszögezte, fontos, hogy „ne tagadjuk le a múltbeli tévedéseket, melyek esetenként jó emberekhez kötődnek, és nagyon is szükség van az emlékezet gyógyulására és a jóvátételre. De amint a múltbeli rosszat nem lehet elhallgatással jóvátenni, úgy nem lehet a történelem újraírásával sem”.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria