Szabadon engedték az augusztus elején elrabolt szerzetest és szeminaristát Nigériában

Kitekintő – 2023. augusztus 28., hétfő | 13:03

Az Afrika Misszionáriusai kongregációjának (ismertebb nevükön Fehér Atyák) egyik Burkina Fasóból származó tagját, Paul Sanogót és egy 27 éves tanzániai szeminaristát, Dominick Mahininit augusztus 3-án rabolták el a Szent Lukács-templom elleni támadás során Gyednában, Nigéria középső részén. Szabadulásuk hírét 21 nappal az emberrablás után, augusztus 24-én a Fides missziós hírügynökség tette közzé.

A hírt megerősítette a Fehér Atyák rendfőnöke, Stanley Lubungo és Tanzánia abujai nagykövete, Benson Bana is.

Szabadon engedték az augusztus 3-án elrabolt Paul Sanogo atyát és Dominick Mahinini melkiori szeminaristát. A hírt augusztus 24-én tette közzé a Fides, a Pápai Missziós Művek hírügynöksége. Az emberrablás a minnai egyházmegyéhez tartozó Szent Lukács gyednai plébánia elleni támadás során történt Nigéria középső részén, Niger állam Paikoro önkormányzatának területén. A szabadon bocsátást a szerzetesrend főelöljárója, Stanley Lubungo atya is megerősítette, aki szerint a két férfit augusztus 24-én reggel engedték szabadon.

Paul Sanogo atya Burkina Fasóból származik, Dominick Mahinini pedig egy 27 éves tanzániai szeminarista, aki azért tartózkodott Nigériában, hogy misszionáriusi tapasztalatot szerezzen a Fehér Atyák közösségében, mielőtt megkezdi teológiai tanulmányait. Tanzánia nigériai nagykövete, Benson Bana is megerősítette, hogy a szeminaristát szabadon engedték.

Nigériában sajnos nagyon gyakoriak az emberrablások, és ez alól a papok és a szerzetesek elrablása sem kivétel. Az augusztus 3-i emberrablás hírére a Tanzániai Püspöki Konferencia elnöke, Gervas John Mwasikwabhila Nyaisonga mbeyai érsek hangsúlyozta, az Egyház támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, hogy „biztosítsák az elrabolt személyek feltétel nélküli szabadon engedését”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria