Százezrek vettek részt a vízkereszti felvonulásokon Lengyelországban

Kitekintő – 2020. január 8., szerda | 10:52

Becslések szerint összesen közel másfél millió résztvevője volt a 872 lengyel településen megtartott hagyományos vízkereszti felvonulásnak január 6-án.

Vízkereszt ünnepe a kommunista időkben Lengyelországban is munkanap volt, és a rendszerváltást követően egészen 2011-ig kellett várni, hogy a lengyel parlament újra ünnepnappá nyilvánítsa január 6-át.

A vízkereszt napján rendezett háromkirályok felvonulását először 2009-ben hirdették meg országszerte. Az ünnepi felvonulás alapja a Máté-evangélium második fejezetében leírt történet a napkeleti bölcsekről, akik követték a betlehemi csillagot, hogy hódoljanak a gyermek Jézus előtt; a célja az adott település egy pontján felállított betlehemi jászol felkeresése, ahol gyakorta élő szereplők fogadják a lovon és tevén érkező királyok hódolatát. A történelmi jelmezbe öltözött felvonulók menetét énekszó kíséri.

Idén az egyik közismert lengyel karácsonyi ének, a Ma Betlehemben… kezdetű dal egyik sora adta a felvonulás mottóját: „Csodát, csodát hirdetünk”.

A Megváltó születésének csodáján kívül megemlékeztek idén Karol Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa születésének és Józef Piłsudski marsall serege szovjetek feletti győzelmének centenárimuáról, valamint Stefan Wyszyński bíboros június 7-én, Varsóban rendezendő boldoggá avatásáról.

Az idei felvonuláshoz rendkívüli gyűjtés is kapcsolódik, mellyel szegény családok gyermekeinek nyaralását kívánják biztosítani, valamint a Szentföldön próbálnak segíteni, ahol a Szent Erzsébetről nevezett lengyel szerzetesnővérek két árvaházat működtetnek.

Nagy elismerést jelent, hogy Ferenc pápa a hétfői Úrangyala imádság alkalmával külön kitért a lengyelek vízkereszti ünnepségére: „Külön is üdvözlöm mindazokat, akik részt vesznek a történelmi-folklór felvonuláson, amelyet a vízkereszt hagyományai ihlettek, és amelyet idén Allumiere és a Mignone-völgy területének szenteltek. És üdvözletemet küldöm a bölcsek felvonulásának, melyet számos lengyel városban és faluban megrendeznek. Szeretném üdvözölni a mai ünnep sok népi kifejezésformáját – Spanyolországra, Latin-Amerikára, Németországra gondolok –, a szokásokat, melyeket valódi keresztény jelentésükben kell megőrizni.”

A városokban, falvakban tartott felvonulásokon jelen voltak az érintett települések közéleti vezetői, a varsói ünnepségen Andrzej Duda köztársasági elnök és felesége is részt vett. Az államfő arra kérte a résztvevőket, hogy senki ne maradjon közömbös a meghívás iránt, mely összeköt minket, ez pedig a jó, a szép és egymás kölcsönös tisztelete. Piotr Giertych, a vízkereszti eseménysorozat országos koordinátora beszámolt arról, hogy évről évre több településen rendezik meg a háromkirályok felvonulását, és egyre többen vesznek részt az ünneplésben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria