Szent II. János Pál ajándéka – Hamarosan megnyitja kapuit a Családok IX. Világtalálkozója

Kitekintő – 2018. augusztus 20., hétfő | 13:00

Augusztus 21-én este kezdődik a Családok IX. Világtalálkozója Dublinban. A négynapos rendezvény mottója: „A család örömhíre, a világ öröme!”. Kongresszus, fesztivál és imavirrasztás is lesz a programban, melyet vasárnap pápai mise zár. A találkozók sorát Szent II. János Pál indította el 1994-ben.

A Családok IX. Világtalálkozója kedden, augusztus 21-én veszi kezdetét, a nyitó ünnepséggel, melyet az esti imádsággal együtt tartanak Dublinban. Az imádság keretében a résztvevők Krisztust, a kifogyhatatlan fényt énekekkel, zsoltárokkal köszöntik, mint a család legfőbb közbenjáróját. Hasonló nyitó ünnepség lesz Írország minden egyházmegyéjében. A családok világtalálkozója augusztus 26-án Ferenc pápa ünnepi szentmiséjével ér véget.

Családok világtalálkozója – pasztorációs kongresszus (Augusztus 22–24.)

Ferenc pápa maga választotta a találkozó témáját: „A család örömhíre, a világ öröme!”. Ennek a témának minden dimenzióját feltárják a világtalálkozó eseményein. A háromnapos családpasztorációs kongresszusnak az ír fővárosban a Royal Dublin Society ad otthont. Előadások, műhelyek, megbeszélések, imádságok, szentmisék, katekézisek lesznek a kongresszuson, melyek mind az egyénnek, mind a családoknak szólnak – a gyerekeket és a fiatalokat külön programokkal várják. A kongresszus témái: A család és a hit (szerda), A család és a szeretet (csütörtök), A család és a remény (péntek). Az előadók Írországból és a világ különböző pontjairól érkeznek, és számos aktuális témát érintenek előadásaikban, mint például az emberkereskedelem, vagy a közösségi média.

Női vezetői szimpózium

A kongresszus történelmében először szerveznek női vezetői szimpóziumot, melyet Írország ismert médiaszereplője, Norah Casey és az Egyesült Államokból érkező pénzügyi vezető, Susan Ann Davis fognak vezetni. A nyitó előadást Kristin Lund, az ENSZ katonatisztje fogja megtartani; a legfőbb témák: a békefenntartás, a vállalkozói szellem, az oktatás, az erőszak, a menekültek és a hajléktalanok.

Családok világtalálkozója ikon

A szárnyasoltárt formázó ikon külön felkérésre készült, és 2017. augusztus 21-én mutatták be. A két szárny külsején Szent Gábor és Szent Mihály főangyalok láthatóak. Belül a Szent Család megosztja ételét a feltámadt Jairus leányával, és a kánai menyegző népével. Az ikon bejárta az ország valamennyi egyházmegyéjét, és elkísérték azok a szándéklevelek, melyeket a családok írtak az egész év folyamán.

A világtalálkozó egyéb meglepetései

Éirinn, a galway-i bárány, melyet rajzfilmfiguraként ábrázoltak, köszönti a találkozóra érkező gyerekeket. A családtalálkozó imája tizenhét nyelven érhető el. A találkozó hivatalos himnusza címe: Öröm az egész világnak!, melyet az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás alapján írtak.

A családok világtalálkozójának története

Szent II. János Pál 1994-ben a Családok Pápai Tanácsát bízta meg egy nemzetközi találkozó megszervezésével. A Szentatya szándéka az volt, hogy a világ minden tájékáról a családok egyesüljenek az imádságban, a katekézisekben és az ünneplésben, hogy megerősödve hivatásukban, tudják azt teljesíteni az Egyházban és a társadalomban. II. János Pál négy találkozón vett részt: Rómában (1994), Rio de Janeiróban (1997), ismét Rómában (2000) és Manilában (2003). XVI. Benedek három találkozón vett részt: Valenciában (2006), Mexikóvárosban (2009) és Milánóban (2012). Ferenc pápa először 2015-ben, Philadelphiában vett részt a találkozón.

Ferenc pápa augusztus 25-én érkezik Írországba, hogy részt vegyen a Családok IX. Világtalálkozóján, a Croke Park stadionban szervezett fesztiválon és virrasztáson, illetve a Phoenix Parkban tartandó záró szentmisén.

Magyar delegáció

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) hat családból álló delegációját Udvardy György pécsi megyéspüspök, az MKPK alelnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezeti. Az erdélyi delegációt Pál József Csaba temesvári megyéspüspök vezeti.

Forrás és fotó: Vatican News; Worldmeeting2018.ie

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria