Terrortámadás a pünkösdi szentmisén Nigériában – Ferenc pápa imádkozik az áldozatokért

Kitekintő – 2022. június 5., vasárnap | 23:48

Pünkösd ünnepén, június 5-én a nigériai Owo városában található Xavéri Szent Ferenc-templomba ismeretlen fegyveresek törtek be és megöltek közel ötven hívőt.

Ferenc pápa őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a terrortámadás közel ötven – közülük több gyerek – áldozatának és családtagjainak, akiket június 5-én, pünkösd ünnepén a délnyugat nigériai Ondo államban öltek meg ismeretlenek a katolikus szentmisén.

A pünkösdi szentmise ünneplése közben fegyveres férfiak hatoltak be az owói Xavéri Szent Ferenc-templomba, ahol tüzet nyitottak az ünneplőkre. Helyi híradások szerint a támadók párhuzamosan bombákat is robbantottak Ondo államban.

A Szentatya „imádkozik az áldozatokért és az országért, melyet fájdalmasan az ünneplés idején támadtak meg, mindenkit az Úrra bíz, az Isten által elküldött Szentlélek adjon vigaszt” – mondta Matteo Bruni, az Apostoli Szentszék sajtóirodájának igazgatója vasárnap.

Helyi orvosok a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a támadásban legalább ötven ember halt meg. Több tucat sebesültet Owóban a kórházban ápolnak. A közösségi média felületein az orvosok véradást kértek.

Jude Ayodeji Arogundade, az ondói egyházmegye megyéspüspöke, közelségét fejezte ki az áldozatokhoz és családtagjaikhoz – számolt be Augustine Ikwu, az egyházmegye kommunikációs igazgatója.

Ikwu atya aggodalmának adott hangot, hogy még sok sebesült halhat meg a támadás következtében, és fájdalmának, hogy az Egyházat érte erőszakos cselekmény.

Cáfolta azokat a közösségi médiában elterjedt állításokat mely szerint a támadók elrabolták volna a papot és a kongregáció tagjait. „A plébániához tartozó minden pap biztonságban van és senkit sem raboltak el” – mondja Ikwu atya a sajtóközleményben. „Az egyházmegye püspöke mellettük van ebben a nehéz időszakban.” Még hozzátette, hogy a megyéspüspök minden katolikust arra kér, hogy „maradjon higgadt, jogkövető, és imádkozzon a békéért, és hogy minden visszatérjen a normalitás útjára a közösségben, az államban és az országban”.

Ikwu atya elmondta, hogy a támadók kiléte ismeretlen, de a nigériai biztonsági erők az owói templomot körülvevő területhez kitelepültek. Még kifejezte reményét, hogy Isten segítsen helyreállítani a békét és a nyugalmat az országban. 

„Istenhez fordulunk, hogy nyújtson vigaszt azoknak a családoknak, akik áldozatul estek ennek a szörnyű támadásnak és imádkozunk, hogy minden elhunyt nyugodjék békében” – mondta a kommunikációs igazgató.

A terrortámadásra reagálva Muhammadu Buhari nigériai köztársasági elnök közleményt adott ki, melyben őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és felszólította a sürgősségi ellátást nyújtókat a sebesültek segítésére. „Bármi történjék, ez az ország soha nem fogja megadni magát gonosz embereknek, és a sötétség soha nem győzheti le a fényt. Nigéria végül győzni fog” – olvasható az elnöki közleményben.

Fordította: Kuzmányi István

Forrás: Vatican News, Reuters

Fotó: Vatican News, BBC

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria