Új kinevezések az egyházi egészségügyi intézményeket kezelő pápai bizottságba

Kitekintő – 2020. június 18., csütörtök | 9:00

Pietro Parolin bíboros kinevezte a Ferenc pápa által létrehozott munkacsoport tagjait a 2020 és 2023 közötti hároméves időtartamra – jelentette be a szentszéki sajtóközpont június 16-án. A pápa 2015 decemberében hozott létre testületet abból a célból, hogy támogassa az Egyház egészségügyi intézményeinek a kezelését.

Az Egyház jogi személyként működő egészségügyi szektorának tevékenységért felelős pápai bizottság 2016 januárjában kezdte meg munkáját.

A vatikáni államtitkár az előző tagok hároméves mandátumának lejártával kinevezte az új megbízottakat a 2020 júniusától 2023 júniusáig tartó időszakra. A csoportban egészségügyi, gazdasági, cégvezetési, pénzügyi és ingatlankezelési szakértők dolgoznak együtt. Munkájukkal az Egyház egészségügyi intézményeit szolgálják, stratégiai tanácsadást nyújtva.

A munkacsoport élén megerősítették Luigi Mistò prelátust, a Szentszék Egészségügyi Alapjának (FAS) elnökét. Munkatársainak kinevezték Segundo Tejado Muñoz prelátust, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumának altitkárát; Renato Balduzzit, a milánói Katolikus Egyetem alkotmányjog professzorát; Giovanni Barbara ügyvédet, kereskedelmi jogot tanító docenst; Saverio Capolupo adóügyi bírót; Fabrizio Celanit, a Katolikus Egészségügyi Dolgozók Társulatának elnökét és Maurizio Gallo vállalkozót, tanácsadót, az intézményi kapcsolatok szakértőjét.

A munkacsoport tagjai között van továbbá Marco Belladelli atya, az Olasz Katolikus Gyógyszerészek Uniójának egyházi megbízottja, akit a bizottság irodaigazgatójának neveztek ki. Felszólalási és szavazati joggal rendelkezik a testület tevékenységét illetően. Megerősítették továbbá pozíciójában Annunziata Remossi nővért, a bizottság titkárnőjét, aki a Megszentelt Élet és az Apostoli Élet Intézményei Kongregáció hivatalnoka.

A szentszéki közlemény megjegyzi: „A bizottság alkalmi vagy állandó tanácsadást vehet igénybe az ágazat technikusaitól és vezetőitől a már megszerzett tapasztalataik felhasználásával, funkcióinak egy részét átruházhatja egy vagy több tagra, valamint albizottságokat hozhat létre.”

A közlemény szerint Parolin bíboros államtitkár elismerését fejezte ki a bizottság leköszönő tagjainak szolgálatáért, amelyet hozzáértéssel és mindig készségesen végeztek. „Iránymutatásaiknak és javaslataiknak köszönhetően lehetővé vált, hogy elinduljon a pápai bizottság tevékenységének új szakasza. Ennek célja, hogy egyre nagyobb tekintéllyel és hatékonysággal végezze munkáját a katolikus egészségügy szolgálatában, valamint, hogy megvalósítsa a pápa által rábízott feladatokat, amelyek a jelenlegi egészségügyi válság tükrében sem vesztettek semmit aktualitásukból és sürgősségükből.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Ferenc pápa a római Gyermek Jézus kórházban