Újra felragyogtak a szolidaritás fényei Szatmárnémetiben és Máramarosszigeten

Kitekintő – 2019. október 31., csütörtök | 12:04

A Caritas „Egymillió csillag a szegényekért” akciójának keretében október 24-én este Szatmárnémetiben, október 25-én pedig Máramarosszigeten ragyogtak fel a szolidaritás mécsesei.

Mintegy háromszázan vettek részt a Szatmári Egyházmegyei Caritas által Szatmárnémetiben tizenegyedik alkalommal megszervezett „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű szolidaritási akcióban.

A rendezvényt a szervezet vezérigazgatója, Román János nyitotta meg, majd átadta a szót Schönberger Jenő megyéspüspöknek. A főpásztor beszédében hangsúlyozta, az önzetlen segítőkészség minden ember feladata.

Kereskényi Gábor polgármester arról beszélt, nemcsak az a fontos, hogy az akció keretében meggyújtsunk egy gyertyát, hanem az is, hogy a mindennapokban is gondoljunk embertársainkra, sőt tegyünk is valamit azért, hogy az életük könnyebb legyen.

Pataki Csaba megyei tanácselnök azt kívánta a jelenlévőknek, vigyenek magukkal haza lélekben annyi lángot, annyi melegséget, hogy az kitartson jövő ilyenkorig, az év minden napján, és jusson belőle a szürke hétköznapokban szeretteiknek és felebarátaiknak egyaránt.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő arra buzdította a jelenlévőket, hogy tegyenek aktívan a közösség jólétéért. „Amit a jó Atya nekünk, szerencséseknek megadott, azt meg kell próbálnunk továbbadni, ez viszi előre a társadalmat” – mondta a képviselő.

Román János arra kérte a résztvevőket, emlékezzenek meg együtt a szatmári közösség két nagyszerű személyiségéről, akik az „Egymillió csillag” akciót támogatták az évek során, de ezúttal már nem lehettek jelen: Fátyol Rudolfról és Bartos Erzsébetről – mindenki szeretett Bartoskájáról. Együtt imádkoztak értük a jelenlévők.

A beszédeket követően meggyújtották mécseseket. A kellemes őszi alkonyban fénytengerbe borult a tér.

Az akció ideje alatt a Tűzoltótoronyba díjmentesen látogathattak fel a részvevők, e lehetőséggel szép számban éltek, megcsodálva a teret betöltő mécsesek fényeit a magasból is.

A rendezvény szervezésébe és lebonyolításába sok fiatal önkéntes is bekapcsolódott.

*

Máramarossziget központi parkja igazi közösségi térré vált október 25-én délután: a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet máramarosszigeti munkapontja immár tizedik alkalommal csatlakozott az „Egymillió csillag” szolidaritási akcióhoz. 

Az eseményen részt vett Reszler Mihály máramarosi főesperes; Turtureanu Róbert segédlelkész; Béres Ildikó-Ibolya, a település alpolgármestere; Kósa Attila, a Leőwey Klára Líceum igazgatója több mint száz segítő szándékú máramarosszigeti lakossal együtt. A Caritas részéről Román János vezérigazgató, valamint Józsa Nándor Lóránd, a szervezet máramarosi tevékenységéért felelős aligazgatója volt jelen.

Az akcióban részt vevők szociális érzékenységük kifejezéseként egy-egy mécsest gyújtottak. A lángocskákból a felebaráti szeretetet jelképező Caritas-lángkeresztet alakították ki együtt.

A helyszínen az érdeklődők megtekinthették a szervezet tevékenységét bemutató fotókiállítást is. A legkisebbeket a gyermekfoglalkozás-sarok várta.

*

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet hálásan köszöni minden résztvevőnek a jelenlétet és az akció keretében felajánlott adományokat: Szatmárnémetiben 3749 lej (mintegy 260 ezer forint), Máramarosszigeten pedig 2050 lej (nagyjából 142 ezer forint) gyűlt össze.

Az összegből a Caritas munkatársai a szatmárnémeti Szent Hildegárda Házi Betegápoló Központban, valamint a máramarosszigeti Szent Károly Házi Betegápoló Központban ellátott beteg, magányos időseknek készítenek karácsonyi szeretetcsomagokat.

Szöveg és fotó: Palincas Erika/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria