Vatikáni állásokra lehet jelentkezni a Work with Us honlapon

Kitekintő – 2023. október 25., szerda | 17:15

A Szentszék különböző szintjein felvett világi alkalmazottakat eddig a rendelkezésre álló önéletrajzok alapján választották ki. A vatikáni Gazdasági Titkárság által október 24-én elindított Work with Us (Dolgozz velünk) weboldalon mostantól közvetlenül is lehet jelentkezni a megüresedett vagy hamarosan megüresedő vatikáni állásokra.

Maximino Caballero Ledo, a vatikáni Gazdasági Titkárság prefektusa a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: „A gazdasági reform központi témája a személyzetet érinti, ami, mint mindig, az egyik legösszetettebb reform, amelyet gyakorlatba kell ültetni. Ez azért van így, mert a reform végrehajtásához és a Szentszék küldetésének teljesítéséhez megfelelő kompetenciával, motivációval és mindenekelőtt etikai érzékkel rendelkező emberekre van szükségünk.”

Hogyan dolgozhat valaki a Szentszéknél? Milyen pozíciók állnak rendelkezésre? – Luis Herrera, a Szentszék humánerőforrás-igazgatója nyilatkozata szerint ezekre a kérdésekre most nyilvánosan lehet választ találni az erre a célra szolgáló internetes oldalon, ahol a megüresedett pozíciókkal és a szükséges képesítésekkel kapcsolatos minden információ megtalálható. Az érdeklődők a honlapon keresztül nyújthatják be jelentkezésüket.

A Gazdasági Titkárság új honlapja segítségével bárkihez azonnal eljuthatnak az információk a betöltendő pozíciókról, elősegítve ezzel az adott feladatkör iránt valóban érdeklődő munkatársak kiválasztását. „Gyakran megesik, hogy a dikasztériumok és a különböző hivatalok olyan speciális szakterületekkel, például nyelvi vagy műszaki ismeretekkel rendelkező munkatársakat keresnek, akiket nem könnyű találni. Az új weboldalnak köszönhetően könnyebbé válik a kereslet és a kínálat közötti kommunikáció” – hangsúlyozta Luis Herrera.

Elmondta azt is, hogy lehetőség lesz önéletrajz beküldésére a weboldalon keresztül anélkül, hogy egy adott pozícióhoz kötné a jelentkező; és időközben várja a megfelelő állás megjelenését. 

A Work with Us internetes oldal a Vatikánon kívüli jelölteket célozza meg; azoknak a világi munkavállalóknak szól, akik a Szentszéknél szeretnének dolgozni. Ennek elindításával párhuzamosan a belső mobilitás elősegítésén is dolgozik a Gazdasági Titkárság: ha egy állás megüresedik, azt az alkalmazotti portálon is közzéteszik, hogy felmérjék, vannak-e olyan személyek a Szentszék munkatársai között, akiket érdekel a pozíció.

A vatikáni Gazdasági Titkárság új honlapja a dikasztérium funkcióiról és döntéshozatali folyamatairól szóló információkon túl bemutatja a gazdasági és pénzügyi, valamint vezetési ügyekben irányadó ellenőrzési és felügyeleti szabályokat. A közbeszerzési szabályzattal foglalkozó hivatal például értelmezi és alkalmazza a 2020 májusában elfogadott, a Szentszék és a Vatikán városállam közbeszerzési eljárásainak átláthatóságára, ellenőrzésére és versenyére vonatkozó szabályokat.

Forrás: spe.va/en.html; Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria