Vujity Tvrtko: Mindszenty bíborost igazi hősként fogadták a Hawaii-szigeteken

Kitekintő – 2022. október 29., szombat | 14:01

Kevéssé ismert tény Mindszenty József amerikai útjait illetően, hogy a Hawaii-szigetekre is ellátogatott és felkereste az ottani magyar közösséget 1974 decemberében. Az még kevésbé köztudott, hogy a bíboros tiszteletére emléknapot iktattak törvénybe az Egyesült Államokban. A hawaii látogatásról Somogyi Viktória, a Vatikáni Rádió munkatársa és Vujity Tvrtko újságíró beszélgetett Miamiban.

Az újságíró előadást tartott a miami magyar közösségben. Kiderült, nagyon meglepte a főpásztor történelmi látogatásának híre. Akkor szerzett minderről tudomást, amikor hosszabb hawaii tartózkodása során számos újságcikket fedezett fel, amelyek beszámolnak Mindszenty bíboros útjáról a helyi sajtóban.

A főpásztor 1974 decemberében érkezett a csendes-óceáni szigetre, ahol nagy lelkesedéssel fogadta a kis magyar közösség és a nagy számban megjelent helyi lakosság. Hírneve megelőzte a bíborost, akit igazi hősként ünnepeltek. A bíboros szentmisét mutatott be és megbízott egy személyt a magyar közösség szervezésével és vezetésével.

Vujity Tvrtko kutatásai nyomán további érdekességekre is bukkant: az Egyesült Államokban Mindszenty bíboros tiszteletére emléknapot is törvénybe iktattak 1954-ben, majd a hawaii szenátusban 2014-ben, amellyel Amerika keresztény gyökereire kívánták felhívni a figyelmet.

„[Homer Ferguson republikánus és Louis Rabaut demokrata szenátorok Michigan államból – a szerk.] 1954. február 8-át választották e törvényjavaslat benyújtásának időpontjaként, mivel ezen a napon volt Mindszenty József bíboros bebörtönzésének ötödik évfordulója. A magyar főpásztort a nácik és a kommunisták is letartóztatták, megkínozták és bebörtönözték prédikációi miatt, amelyek leleplezték a két ideológia közös céljait minden vallás felszámolására” – emlékeztet a Hawaii Szenátus rendelete.

Vujity Tvrtko sokkolónak nevezte a felfedezést, amikor a Hawaii Törvénytárban véletlenül rátalált a februárban ünnepelt Mindszenty-napra. „A hawaii törvénykezés része, hogy február 8-án emlékeznek meg a kommunizmus üldözöttjeiről és áldozatairól. Azért ezt a napot jelölték ki, mert ezen a napon ítélték el Mindszenty bíborost.”

„Ezennel megemlékezünk és elismerjük, hogy február 8-a az a dátum, amikor az Egyesült Államok Kongresszusa benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely az »Isten alatt« kifejezéssel egészíti ki a hűségesküt, hogy emlékeztesse az Egyesült Államok polgárait és Hawaii lakosságát arra, hogy Amerikát keresztény alapelvekre alapították és ösztönözni kell, hogy az iskolákban és a középületekben tegyék közzé e dátum fontosságának lenyűgöző történetét” – olvasható a Hawaii Szenátus határozatában.

A magyar-horvát származású újságíró számára az is kiderült, hogy a hősként tisztelt magyar főpásztorról iskolát is elneveztek Mikronézia egy kis szigetén, a Palau Köztársaságban: az ország legnagyobb katolikus középiskolája a „Mindszenty High School” nevet viseli.

Vujity Tvrtko kezdeményezésére Magyarország washingtoni nagykövetsége emléket állít az 1956-os forradalom és a diktatúrákkal szembeni kérlelhetetlen ellenállás ikonikus alakjának, Mindszenty József bíborosnak Honoluluban, a Hawaii-szigetek fővárosában, ahol 1974-es látogatásakor Mindszenty bíboros szentmisét mutatott be – olvasható a nagykövetség Facebook-oldalán.

Idézik továbbá az újságíró Facebook-bejegyzését a kezdeményezés kapcsán: „Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65-ik évfordulóján állítsunk emléktáblát annak a templomnak a falán, ahol egykor tiszteletre méltó Mindszenty József misét celebrált. Ez az emléktábla hivatalos magyar emlékhely is lehetne, egyben köszönetünk jele azért, hogy Hawaii állam szenátusi döntésében rögzítette Mindszenty József áldozatvállalását, s akit ez a szigetcsoport és ezek az emberek oly’ nagy szeretettel vártak egykoron.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria