XVI. Benedek emeritus pápa védőszentjét is ünnepeljük ma

Kitekintő – 2019. március 19., kedd | 19:55

Szent József, Szűz Mária jegyese, Jézus csendes nevelőapja számos formában adott ösztönzést az elmúlt évszázadban a pápák péteri szolgálatához. A Vatikáni Rádió Szent József ünnepe kapcsán összeállított egy rövid történeti áttekintést.

Szent József álomba merülő, fekvő alakja Ferenc pápa íróasztalán, amelynél az egyetemes Egyház ügyeivel foglalkozik, emlékezteti Róma püspökét arra, hogy egy álomban is elrejtőzhet Isten hangja. Jorge Mario Bergoglio mindig, pápává választása előtt is a szobájában tartotta az alvó Szent József szobrát.

Jézus nevelőapjának ez az ábrázolása Latin-Amerikában sokkal elterjedtebb, mint Európában. Az alvó Józsefet mintázó szobor világszerte azután lett népszerű, hogy Ferenc pápa 2015-ben, a manilai családok világtalálkozóján elmesélte: amikor egy problémával vagy nehézséggel találkozik, leírja azt egy cédulára, és beteszi Szent József szobra alá, hogy a szent álmodhasson róla. Ez a gesztus azt jelenti, imádkozik a probléma megoldásáért.

Az elmúlt száz évben számos pápa kapta a József nevet a keresztségben. Ezáltal a férfi, akit arra rendelt az Atya, hogy Jézust óvja, mintha útitárs lenne az Egyház oltalmazására hivatást kapott pápák számára. A 20. század elején Szent X. Piusz (Giuseppe Melchiorre Sarto), majd Szent XXIII. János (Angelo Giuseppe Roncalli), Szent II. János Pál pápa (Karol Józef Wojtyła), valamint XVI. Benedek (Joseph Ratzinger) is ezt a nevet kapta a keresztségben. Március 19-én tehát XVI. Benedek névnapját is ünnepeljük. Isten éltesse sokáig az emeritus pápát!

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Zenit; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria