XVI. Benedek nem társszerzője a cölibátusról szóló könyvnek, kéri nevének eltávolítását

Kitekintő – 2020. január 14., kedd | 14:10

Január 14-én Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek különleges titkára szólalt meg a kötet ügyében, félreértésnek nevezve, hogy Robert Sarah bíboros kötetét úgy mutatták be, mint amelynek az emeritus pápa az egyik szerzője.

Georg Gänswein így nyilatkozott: „Kijelenthetem, hogy ma reggel az emeritus pápa útmutatása nyomán kértem Sarah bíborost, hogy beszéljen a könyv kiadóival, és kérje őket, hogy vegyék ki XVI. Benedek mint társszerző nevét a kötetből, és töröljék az aláírását is a bevezetőből és az utószóból.”

Hozzátette: „Az emeritus pápa tudott arról, hogy a bíboros készít egy könyvet, és elküldte neki az írását a papságról, felhatalmazva őt arra, hogy tetszése szerint használja. Nem járult azonban hozzá semmiféle olyan könyvtervezethez, amelynek két szerzője van, és nem látta a borítót, nem adott rá felhatalmazást. Félreértésről van szó, ami nem vonja kétségbe Sarah bíboros jóhiszeműségét. Az írás, amelyet Benedek a bíborosnak küldött, az ő írása, ő a szerzője, a többi szövegnek nem.”

Ezt követően Robert Sarah azonnal írt egy tweetet: „Figyelembe véve a vitákat, amelyet a Szívünk mélyéből című könyv kiadása keltett, az a döntés született, hogy a kötet szerzője Sarah bíboros lesz, XVI. Benedek közreműködésével.” Egyébként – tette hozzá a bíboros – a teljes szöveg mindenben változatlan marad.

XVI. Benedek és Georg Gänswein

Immár teljesen világos, hogy XVI. Benedek nem tudott arról, hogy a könyv borítóján két név szerepel, nem látta, és soha nem adta hozzájárulását, hogy feltüntessék nevét a bevezető és az utószó alatt.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire (az olasz püspöki konferencia hírportálja)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria