XVI. Benedek üzenetet küldött a piemonti Romano Canavese plébánosának

Kitekintő – 2019. július 30., kedd | 15:10

XVI. Benedek tíz évvel ezelőtt kereste fel Romano Canavesét. Ebből az alkalomból az emeritus pápa levelet küldött a piemonti kis falu plébánosának, melyben köszönetét fejezi ki az akkori örömteli fogadtatásért. Július 19-én Tarcisio Bertone bíboros szentmisét mutatott be Romano Canavesében a pápalátogatás emlékére; homíliájában az imádság példaképének nevezte az emeritus pápát.

XVI. Benedek üzenetében, melyet Jacek Peleszyk helyi plébánosnak címzett, kiemeli: a pap mozgósítsa minden pozitív energiáját, hogy biztonságot és reményt adjon a híveknek a nehéz társadalmi és kulturális helyzetben.

„Örömmel emlékszem arra az ünnepnapra, és még egyszer köszönetet mondok a szeretetteljes fogadtatásért. A település neve is emlékeztet a kétezer éves kapcsolatra Romano Canavese és Róma között. A keresztény hit meghatározta a falu hosszú történetét, és ezt az impozáns plébániatemplom is bizonyítja. Továbbra is azokból az alapvető értékekből merítsetek, amelyekből az ott lakók eddig is merítettek, és minden pozitív energiátokat mozgósítsátok, hogy biztonságot és reményt nyújtsatok ebben a nehéz társadalmi és kulturális helyzetben. Imáimmal Szűz Mária anyai oltalmába ajánlak benneteket és védőszentjeiteket. Szívből küldöm áldásomat a családokra, a betegekre és az idősekre, a gyerekekre és a fiatalokra” – írja az emberitus pápa.

A tíz évvel ezelőtt látogatás emlékére Tarcisio Bertone szentmisét mutatott be a piemonti faluban. Homíliájában az emeritus pápát az imádság példaképének nevezte: Isten embere, aki elmélkedéssel és buzgó imával tölti napjait, így kíséri az Egyház és utóda, Ferenc pápa útját.

A szentmisét követően bemutattak egy videoösszeállítást XVI. Benedek 2009-es látogatásáról.

* * *

XVI. Benedek pápa 2009. július 19-én látogatott az Ivrea egyházmegyében található Romano Canavese településre, Tarcisio Bertone bíboros államtitkár szülőfalujába, ahol a hívekkel együtt elimádkozta az Úrangyalát.

XVI. Benedek tíz évvel ezelőtt mondott beszédében hangsúlyozta: „A Gondviselés mindig segít annak, aki jót cselekszik és elkötelezi magát az igazságosság mellett. Segít azoknak, akik nemcsak magukra gondolnak, hanem azokra is, akik náluk rosszabbul élnek.”

„Az évszázadok során igazi erőtök a család és az emberi élet tiszteletének alapvető értékeiből, a társadalmi igazságosság iránti érzékenységből, a nehézségekkel való szembenézésből és az áldozatvállalásból, a keresztény hittel való erős kapcsolatotokból származott, a plébániai életben való bekapcsolódás és a szentmisén való részvétel által – mondta tíz éve a szentatya. – Ugyanezek az értékek teszik lehetővé a mai nemzedékeknek is, hogy reménnyel építsék saját jövőjüket, életet adva egy valóban szolidáris és testvéri társadalomnak, amelyben minden életterületet, intézményt és gazdaságot áthat az evangéliumi lelkület.”

* * *

XVI. Benedek 2010-ben Romano Canavese díszpolgára lett. A kitüntetés átvételekor kiemelte: „A díszpolgári cím elnyerése tiszteletetek, közelségetek és szeretetetek jele irányomban. Ezzel a gesztussal befogadtatok engem Romano Canavese nagy családjába, még ha fizikailag nem is tartozhatom közétek, de szerető és atyai értelemben mindenképpen.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria