Zarándoklat indul tavasszal Páduai Szent Antal nyomában az Appennini-félszigeten

Kitekintő – 2020. december 15., kedd | 11:52

2021-ben jubileumot ünnepelnek Olaszországban: nyolcszáz éve érkezett Páduai Szent Antal a földjükre. A szerzetesek tavasztól tervezik a zarándoklatot, bejárva Páduai Szent Antal útját. Az Appennini-félszigeten végighaladó, 97 szakaszból álló út hossza 1990 kilométer. Paolo Floretta, az „Antonio 2022” projekt koordinátora nyilatkozott a zarándoklatról a Vatikáni Rádiónak.

Paolo Floretta, a zarándoklat koordinátora elmondta: „A szent új arcát fedezzük fel a zarándoklat során. Az ismert hagiográfia Páduai Szent Antalt a csodák szentjeként tiszteli.” De Szent Antal nyomába indulni azt is jelenti, hogy a mai körülmények között alkalmazzuk az ő életstílusát, aki képes volt összekapcsolni a magas színvonalú prédikációt a jótékonysági tevékenységgel és a leghátrányosabb helyzetűekkel való szolidaritással.

„Páduai Szent Antal szolidáris szent volt, aki számos keresztényt tanított prédikációival, amelyek az észak-olaszországi és dél-franciaországi területeken széles körben elterjedtek” – hangsúlyozta Floretta atya. Szent Antal már ágostonrendi szerzetes volt, amikor megérett hivatása, hogy ferences legyen, a marokkói vértanúk tanúságtétele nyomán.

Nagy figyelmet fordított a szegényekre, különösen a fizetésképtelen adósok számára nyújtott nagy segítséget, és az emberi jogok egyik első védelmezőjévé is vált.

Varázsa abból is származik, hogy össze tudta kötni a misztikus szemlélődést és az emberekkel való kapcsolatot. Bárkihez tudott szólni, és ezáltal a legszegényebbek bajnokává vált.”

Páduai Szent Antal egyháztanító apostolságának középpontjába a kommunikációt állította. Stílusa arra tanít minket, hogy a hatékony kommunikáció érdekében még az egyházi szférában is „az emberek kérdéseiből és problémáiból kell kiindulni, és konkrét nyelvezetet kell használni, ami segít nekik helyzetük megértésében. Erről a stílusról tanúskodnak Páduai Szent Antal prédikációi is” – jelentette ki Floretta atya. „Szent Antal arra törekedett, hogy iránymutatásokat adjon az élet jobb megéléséhez. Olyan gyakorlati módszereket javasolt, amelyek elősegítik, hogy mindenki megtalálhassa a helyét, ahol kiteljesedhet, és kifejezésre juttathatja testvérei felé a szeretetét.”

A szerzetesek által szervezett zarándoklat egy meglehetősen összetett út, így még mindig dolgoznak a program finomításán. Az útvonalat régiókra bontva tervezik: Szicíliában elmélyítik a migráció témáját, Calabriában a törvényesség, Basilicatában a természettel való kapcsolat, Umbria területén a lelkiségi utak, Emiliában a prédikációhoz kapcsolódó lelkigondozás, Padovában pedig a teológiai és karitatív szempontok témáit tekintik át.

A zarándoklat által

megtapasztalhatjuk az Isten felé vezető utat, amely során felfedezzük, hogy Isten nem mozdulatlan, hanem elindul az ember felé”

– mondta Floretta atya.

A világjárvány alakulásával összhangban – amely miatt már el kellett halasztani és amely nagy valószínűséggel fokozatosan átalakítja a programot –, arra hívnak a szervezők, hogy minél többen jelentkezzenek a https://www.antonio2022.org/ weboldalon a zarándoklatra, amely sokrétű élményeket ígér 2021 tavaszától. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria