A budapesti eucharisztikus kongresszusra hangolódtak Csíksomlyón

Külhoni – 2020. január 7., kedd | 14:08

Akár egy gyermek megszületéséig, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig (NEK) is kilenc hónap van hátra – emlékeztetett Urbán Erik OFM, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke, a csíksomlyói kegytemplomban tartott január 4-i elsőszombati szentmise főcelebránsa és szónoka.

Az elsőszombati szentmise előtt, délután öt órától engesztelő imaórát tartottak a gyimesi hívek vezetésével. A liturgia után rózsafüzért imádkoztak a csíkszentdomokosiak vezetésével, majd gyertyás körmenetben vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren.

Újévkor kifejezzük egymásnak, a hozzánk közelállóknak jókívánságainkat – mondta Urbán Erik a prédikációban. Akár megtanult verset mondunk, akár saját magunk fogalmazzuk meg, de jót kívánunk egymásnak. Ilyenkor megfogadjuk, hogy megpróbálunk jobbak lenni, reméljük, hogy az új év jobb lesz. Jó fogadalmakat is teszünk. De ha nincs biztos reményünk – fogalmazott a szónok –, ezek a fogadalmaink nem valósulnak meg. Mibe kapaszkodik a mi reményünk? – tette fel a kérdést a tartományfőnök.

A horgony, amivel a hajó kiköt, a remény szimbóluma. Remény nélkül az emberiség, a társadalom, a világ aligha lenne képes élni – fogalmazott Urbán Erik. De azt is látjuk – tette hozzá –, hogy a társadalom reményét átszövi a reménytelenség. Ugyanakkor a remény a belső vulkán, ami feltör bennünk, ami tűzbe hoz minket.

A remény a lelkünk tavasza. Amikor felfedezzük, hogy kicsi a reményünk, az imádsággá válhat, ha mindennap kérjük Istent, erősítse meg a reményünket.

Nem veszítjük el a reményünket, ha Jézus Krisztusra tekintünk. Amikor problémák vannak, nehezebben mennek a dolgok, így megőrizzük a lélekjelenlétünket, és van bátorságunk, hogy elmélkedjünk az isteni gondviselésről. Vannak gondjaink, de van gondviselés – hangsúlyozta a szerzetes. Vannak dolgok, amik adottak, de mindig képesek vagyunk arra, hogy a hozzáállásunkat megváltoztassuk.

Urbán Erik emlékeztettet, hogy kilenc hónap van még az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusig, így kiváló alkalom, hogy az új évben, az Eucharisztia évében készüljünk erre az eseményre, ami megújulást hozhat. De ezt akarnunk kell, és hozzá kell járuljunk ehhez – nyomatékosította a szónok. Kilenc hónap van hátra, annyi, amennyi az új élet megszületéséhez szükséges idő. Tartsunk ki, hogy lelkileg meg tudjunk újulni. Tekintsünk Krisztusra, mert ő a mi reményünk, ő a mi reményünk forrása – bátorított Urbán Erik ferences tartományfőnök.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Suciu Dorottya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria