A hegyi-karabahi menekültek támogatására gyűjt a romániai Caritas

Külhoni – 2023. november 27., hétfő | 9:44

A romániai karitászszervezet december 10-én a római katolikus templomokban gyűjtést szervez, az összegyűjtött összegeket az örményországi Caritasnak juttatják el, amely a hegyi-karabahi menekültek megsegítésére indított programjaiban használja fel.

Örményország kicsi (2,8 millió lakosú), szegény ország a Dél-Kaukázusban, Európa és a Kelet határán, ősi kulturális és történelmi örökséggel. Az Örmény Királyság volt az első állam, amely a 4. század első éveiben felvette vallásként a kereszténységet.

A két ország közötti vitát Hegyi-Karabah régió okozza, amely Azerbajdzsán területén fekszik, de a legutóbbi időkig többségében örmények lakták. 1988 óta több katonai konfliktusra került sor a térségben, amelyek idén a szeptember 19-i eseményekben csúcsosodtak ki, amikor az azerbajdzsáni hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a régiót, és szinte a teljes örmény lakosság Örményországba távozott.

Miután a muszlim lakosságú Azerbajdzsán hadserege bevonult Hegyi-Karabahba, szinte a teljes lakosság (120 ezer ember, köztük 30 ezer gyermek, kétezer terhes nő, 20 ezer idős ember) elhagyta a régiót, és Örményországba menekült, mert féltek az elnyomástól, az etnikai tisztogatástól és jogaik megsértésétől Azerbajdzsán részéről. A sokak számára többnapos utazás után (a távolság nincs 100 kilométer sem) Örményországban fogadták őket. Az örmény hatóságok regisztrációs központokat nyitottak, és közel 60 ezer embernek biztosítottak menedéket, a többiek rokonoknál és ismerősöknél kaptak szállást.

A Caritas örményországi csoportjai olyan menekültekkel foglalkoznak, akik a válság kezdete óta érkeztek Örményországba. Meleg ételt osztanak Vayk városában, ahol a menekülteket fogadták és regisztrálták az örmény hatóságok. Az örményországi karitászszervezet jelenleg három tartományban dolgozik azon, hogy segítsen az embereknek a legalapvetőbb szükségleteik kielégítésében: a Caritas élelmiszerre és egyéb alapvető szükségletekre szóló utalványokat, valamint élelmiszercsomagokat, higiéniai termékeket és egyéb alapvető szükségleti cikkeket oszt szét a menekültek között. Három karitászközpontban pszichoszociális támogatási programokat is indítottak.

A romániai karitászszervezet december 10-én a római katolikus templomokban gyűjtést szervez, az összegyűjtött összegeket az örményországi Caritasnak juttatják el, amely a támogatást a hegyi-karabahi menekültek megsegítésére indított programjaiban használja fel. A következő időszak prioritása a menekültek minimális életkörülményeinek biztosítása a téli időszakban, amikor Örményország számos területén a hőmérséklet nagyon alacsony.

A két ország karitászszervezete közösen más közép- és hosszú távú programokat dolgoz ki, amelyek célja a menekültek Örményországban való integrációja.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Caritas Romania

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria