A jeruzsálemi egyházi vezetők megújítják felhívásukat a Szentföld békéjéért

Külhoni – 2023. március 7., kedd | 11:16

A jeruzsálemi pátriárkák és az egyházak elöljárói a béke megteremtésére szólítanak fel, miközben a Szentföldön tovább fokozódik az erőszak és a feszültség.

A Szentföldön történt legutóbbi halálos kimenetelű erőszakos események hatására a jeruzsálemi pátriárkák és más egyházi vezetők a héten új nyilatkozatot tettek közzé. Ebben ismét a helyzet csillapítására és az izraeli–palesztin konfliktus tartós megoldására szólítanak fel. A hét elején az izraeli és a palesztin hatóságok közötti párbeszéd újraindítására tett próbálkozások ellenére az erőszak folytatódott, és továbbra is nagy feszültség uralkodik.

Az év eleje óta hatvanhárom palesztint, köztük sok civilt öltek meg az izraeli erők, és izraeli oldalon tizenhárom ember vesztette életét palesztin fegyveresek támadásaiban. A közelmúltban fellángolt erőszak két izraeli katonai rajtaütést is magában foglalt a dzseníni menekülttáborban és Náblusz óvárosában, amelyekben tíz, illetve tizenegy palesztin halt meg. Az izraeli védelmi erők szerint a műveletek célja olyan palesztin fegyveresek letartóztatása volt, akik telepesekre vagy katonákra lövöldöztek, és további támadásokat terveztek. A múlt hónapban egy kelet-jeruzsálemi település zsinagógája előtt palesztinok által indított lövöldözésben hat izraeli és egy ukrán állampolgár vesztette életét. Ez volt a legsúlyosabb halált okozó ilyen jellegű támadás 2008 óta.

Február 26-án a jordániai Akabában egyiptomi és amerikai részvétellel folytatott ritkán előforduló tárgyalásokon izraeli és palesztin tisztviselők megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek az eszkaláció megfékezésére és az „igazságos és tartós béke” megteremtésére. Izrael azt is ígérte, hogy leállítja a telepek bővítését a palesztin területeken. A szélsőjobboldali cionista izraeli pénzügyminiszter, Bezalel Smotrich azonban kijelentette, hogy nem függesztik fel a ciszjordániai telepek építését, és hogy az izraeli védelmi erők „továbbra is korlátozás nélkül fellépnek a terrorizmus ellen”, míg a Gázai-övezetet irányító Hamász palesztin fegyveres csoport „értelmetlennek” nevezte a tárgyalásokat. Míg a találkozó zajlott, egy palesztin fegyveres lelőtt két izraelit, köztük egy katonát Ciszjordániában. A lövöldözést izraeli telepesek és katonák két razziája követte Hawara és Za'tara palesztin falvakban; több százan megsebesültek és egy palesztin férfit agyonlőttek.

A jeruzsálemi egyházi vezetők szerint „ezek a fájdalmas fejlemények egyre inkább szükségessé teszik nemcsak a szavakban és tettekben tapasztalható feszültség azonnali csökkentését, hanem az izraeli-palesztin konfliktus tartósabb megoldását is, a nemzetközi határozatokkal és a törvényességgel összhangban”. A felhívás a január 29-én közzétett nyilatkozatot követi, amelyben a feleket „a visszafogottság és az önuralom gyakorlására buzdítanak”, figyelmeztetve, hogy az erőszak eszkalációja „szinte biztosan további atrocitásokat és gyötrelmeket fog eredményezni”.

Egy korábbi, 2022 decemberi nyilatkozatában a Szentföldi Katolikus Püspökök Közgyűlése (ACOHL) reményét fejezte ki, hogy a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette új szélsőjobboldali koalíciós kormány „politikai stabilitást” hoz majd, ugyanakkor aggodalmának adott hangot a térség „általános társadalmi és politikai helyzetének fokozatos romlása miatt”.

Február 26-án, vasárnap az Úrangyala imádság alkalmával Ferenc pápa is elítélte az újabb eszkalációt. Ismét párbeszédre szólított fel, hogy a palesztinok és az izraeliek „a nemzetközi közösség segítségével találják meg a testvériséghez és a békéhez vezető utat”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria