A kárpátaljai Szerednyén talált otthonra egy korábban Mariupol mellett működő árvaház lakóközössége

Külhoni – 2022. október 19., szerda | 12:40

A gyerekek és gondozóik a Mariupol mellett működő Béke bárkája elnevezésű árvaházat hagyták el, hogy Lucsok Miklós püspök, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátorának áldásával új otthonra találjanak az Ungvári járásbeli Szerednyén.

Az otthonuk elhagyása és a pusztulás elől való menekülés keserű tapasztalat, amelyen sok gyermekes család ment keresztül az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kitörése óta. A Mariupol melletti Pionerszkében hosszú ideig működtette a Béke bárkája elnevezésű árvaházat Volodimir és Okszana Zavadszkij. Többször meglátogatta őket az ukrán Caritas-Spes elnöke, Zsarkovszkij Péter atya is.

A családnak volt egy nagy háza: a gyerekek ott menedékre leltek, ételt kaptak, tanultak és imádkoztak. Amikor februárban kitört a háború, az anya a gyerekekkel együtt Lengyelországba menekült, nyár végéig ott tartózkodtak.

A közelmúltban a munkácsi egyházmegye általános helynöke, Zsarkovszkij Péter felajánlott a családnak egy házat Szerednyén. Ebben az épületben egykor egy család élt, de már egy ideje üresen áll, mivel elköltöztek onnan.

Miután megtekintették a házat, Volodimir Zavadszkij beleegyezett, hogy itt telepedjenek le az általuk gondozott gyerekekkel együtt. Így Lucsok Miklós püspök, a munkácsi egyházmegye apostoli adminisztrátora áldásával megállapodás született, és az egyházmegye a Zavadszkij családnak adományozta a házat.

Az épületet felújították, bebútorozták. Amikor csak teheti, a Caritas szponzorokat küld, akik segíteni tudnak a huszonhárom különböző korú gyermeket nevelő családnak. A kisebbek már elkezdtek iskolába járni Szerednyén, az idősebbek pedig munkát vállaltak.

„Ez a ház önmagában nem elég nagy egy ekkora családnak. Huszonhárom gyermek és öt felnőtt él benne. Ezért a cseh Caritas segítségével nyolc moduláris ház építését tervezzük ezen a területen” – mondta Zsarkovszkij atya. A csehországi szervezet már korábban felajánlotta a segítségét Kárpátalján.

Szerző: Tetyana Reshetar

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Zavadszkij család, Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye Kúriája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria