Átadták a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium felújított melléképületét

Külhoni – 2023. január 17., kedd | 9:51

Átadták a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium felújított melléképületét január 13-án, pénteken. A Katolikus Egyház tulajdonában lévő iskolaépület átadási ünnepsége a Szent Miklós-templomban kezdődött, ahol Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek celebrált szentmisét, majd megáldotta a felújított ingatlant.

Az intézmény főépületéhez hasonlóan a melléképület is a magyar kormány támogatásával újult meg. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében arra intette a jelenlévő fiatalokat, hogy ne higgyenek a Nyugat csábításának, merjék vállalni, hogy a szülőföldjükön maradnak. Mint fogalmazott: le kell győzni „a Nyugat önzőségét”, de a kishitűséget is, ezért kell a tudást erősíteni. Hozzátette, nem véletlen, hogy a magyar kormány támogatásával sok-sok óvoda, iskola épült, újult meg a Kárpát-medencében, de ezeket meg is kell tölteni. Hangsúlyozta, ebben a pedagógusoknak, szülőknek, egyházi vezetőknek és politikusoknak is nagy a felelőssége, amit fel kell vállalni. „Hiszem azt, hogy a sok-sok építkezés, munka, közösségépítés, amit az elmúlt években közösen, együtt is csináltunk, meghozza gyümölcsét” – fogalmazott Soltész Miklós.

Kallós Zoltán, a romániai oktatási minisztérium államtitkára beszédében kifejtette: az iskola nemcsak az oktatásról, hanem a közösségről is szól. Hozzátette, jó lenne, ha a mostani diákok húsz év múlva is a közösség tagjai lennének, helyüket pedig gyermekeik foglalnák el az iskolapadban. A pedagógusokhoz szólva elmondta: feladatuk, hogy „lámpagyújtogatók” legyenek, és olyan közösségeket neveljenek, amelyek maguk is azok lesznek. Olyan jövőt kell teremteni Erdélyben, hogy a fiataloknak meg se forduljon a fejében, hogy elhagyják a szülőföldjüket – jelentette ki.

Laczkó György igazgató emlékeztetett, hogy a Tamási Áron Gimnázium egyike Erdély legrégebbi iskoláinak. Több mint 400 éves története során sokszor kellett építkezni; volt, amikor elvették az épületeket, majd romos állapotban szolgáltatták vissza. Az igazgató megköszönte a magyar kormánynak a felújításhoz nyújtott támogatást, valamint a közösség, kivitelezők segítségét. Hozzátette, hogy hamarosan talán nekifoghatnak a harmadik épület, a diákotthon felújításának is. Az ünnepségen az intézmény egykori diákjaként Szász Jenő, a magyar kormány miniszteri biztosa, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester is üdvözölte a jelenlévőket.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumot a jezsuiták alapították 1593-ban. Főépülete a város egyik legfontosabb szecessziós műemléke, 1910-ben épült a magyar állam és a Római Katolikus Státus együttműködése révén. 2018-ban kezdték el felújítani a magyar kormány 1,5 milliárd forintos támogatásából és 2020-ra készült el. Tavaly a hazai kormány újabb 720 millió forintos támogatást biztosított az elemi osztályokat befogadó melléképület korábban megkezdett felújításának a befejezésére és a tanintézet kollégiumának a tatarozására. Előbbi most készült el, az egykori Római Katolikus Leánynevelő Intézet – ismertebb nevén zárda – ma már napjaink igényeinek megfelelő, korszerű tantermeknek ad otthont.

Forrás MTI

Fotó: MTI/Veres Nándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria