Az egyházközség alapításának jubileumát és templombúcsút ünnepeltek a gyergyószentmiklósi örmények

Külhoni – 2023. szeptember 14., csütörtök | 13:35

Az egyházközség megalapításának (dokumentálható) 300. évfordulóján tartotta a gyergyószentmiklósi örmény katolikus egyházközség a templom búcsúünnepét szeptember 10-én, vasárnap. Az örmény katolikus szent liturgiát Küsmődi Attila vikárius mutatta be. Igét hirdetett Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek, örmény apostoli kormányzó.

A kerület papsága és zarándokok sokasága részvételével tartották a Szűz Mária születése titulusú gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepét.

Az örmény katolikus rítusban bemutatott szent liturgiát Küsmődi Attila vikárius, szamosújvári örmény katolikus plébános végezte.

Kovács Gergely örmény apostoli kormányzó igehirdetésében az örmény katolikus hagyományok elmélyítésére buzdította a magyarörmény híveket, figyelmeztetve, hogy „ha a hiteles tradíciók csorbultak volna, igyekezniük kell visszatérni a régi hagyományokhoz”.

A Keleti Egyházak Dikasztériumára hivatkozva a főpásztor kiemelte: a római liturgiával való találkozás következtében gyakran az lesz a keleti jellegzetességek sorsa, hogy megrövidülnek, sőt el is tűnnek. Ezért – a szentszéki dokumentum szerint – el kell mélyíteni a hiteles keleti hagyományok hatalmas kincseinek ismeretét, melyeket féltő gonddal kell őrizni, és át kell adni minden hívőnek.

Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek, örmény apostoli kormányzó szentbeszéde után Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános mondott köszöntőt. Így fogalmazott: ezen a napon az egyházközség alapításának 300. évfordulóját is ünnepeljük, ugyanis a történelmi dokumentumok szerint 1723-ban jött létre az örmény egyházközség Gyergyószentmiklóson.

A gyergyói örmény templombúcsú nemcsak a helyi örmény és latin szertartású közösség, hanem egyben az erdélyi örmények találkozója is. A búcsúra a szamosújvári, erzsébetvárosi és szépvízi örmény katolikus plébániák hívei mellett szép számmal elzarándokoltak az erdélyi települések képviselői is, ahol örmény származásúak élnek, mint például Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen vagy Maroshévízen.

Az ünnepi eseményen közreműködött Gheorghita Orsolya, a Bécsi Állami Opera szopránja, valamint az örmény katolikus templom kórusa.

Szöveg: Puskás Attila

Forrás: romkat.ro

Fotó: Kelet Info Media Gruop

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria