Csíksomlyói pápalátogatás – Egyre több fát ültetnek a Szentatyának ajándékba

Külhoni – 2019. május 27., hétfő | 19:53

A Ferenc pápa csíksomlyói látogatása tiszteletére május 9-én meghirdetett faültetési akcióhoz több közösség is csatlakozott az elmúlt időszakban.

Amint arról beszámoltunk, a Csíki Közbirtokosságok Szövetsége, a Csíki-medence közbirtokosságainak és erdőtársulásainak legnagyobb részét tömörítő egyesület a 2019. évi erdősítési programját Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának tiszteletére ajánlotta fel, szimbolikus ajándékként is a természet iránti felelősségre és felelős gazdálkodásra intő Szentatyának.

A pápalátogatással foglalkozó sajtóbizottság elnöke, Oláh Zoltán felhívást intézett a plébánosokhoz és a hívekhez, hogy még a pápalátogatás előtt minden katolikus közösség ültessen egy fenyőfát egyházi területen, a templom, a plébánia udvarán vagy más alkalmas helyen. Tegye ezt a közösség Ferenc pápa teremtésvédelmi tanításának fényében.

Bálványoson, Gyimesbükkön, Kézdivásárhelyen, Kontumácon, Lövétén, Marosvásárhelyen, Nyárádszeredán, Petrozsényben, Zágonban, de a nagyváradi egyházmegyében is „készült” zöld ajándék Ferenc pápának, és egyben az eljövendő nemzedékek számára a plébániai közösségek, valamint egyéni ajándékozók jóvoltából.

Gyimesbükkön száz fát ültettek el Ferenc pápa látogatásának tiszteletére a helyi cserkészekkel, gyerekekkel és a hívekkel.

Amint tudjuk, a fa az életet jelképezi. A közösen elültetett fenyőfa emlékeztessen mindenkit Ferenc pápa látogatására és tanítására. Ezek a fák emlékeztessenek mindenkit, hogy Krisztus földi helytartója itt járt, és áldását adta ránk, a földünkre és a gyermekekre. Hiszünk abban, hogy az elültetett fák úgy fognak növekedni, mint Ferenc pápa szavai a szívünkben, amelyek június 1-jén egy életre belénk fognak vésődni – számolt be levélben a helyi közösség a szervezőknek.

Kolozsváron a piarista templom mellett ültettek egy japáncseresznyefát május 26-án, vasárnap, a délelőtti szentmisét követően, ajándékként Ferenc pápának, és azért, hogy az ott járók mindig emlékezzenek majd a pápalátogatásra. A faültetést megelőzően Veres Stelian, a közösség lelkipásztora emlékeztetett a környezetvédelem, a teremtett világ védelmének fontosságára, ahogy azt éppen Ferenc pápa hangsúlyozza a Laudato si’ kezdetű enciklikában.

A szentmise után a nyárádszeredai katolikus közösség a polgármesteri hivatal képviselőjével közösen ültetett egy fenyőt. Az ajándékfa Nyárádszereda főterén, a plébánia előtt áll. Tóth Sándor polgármester és Drócsa László plébános tolmácsolásában két rövid részlet hangzott el a Laudato si’ kezdetű enciklikából, az ültetés alatt pedig Keresztesi Beáta fogorvos előadásában Szent Ferenc megzenésített Naphimnusza csendült fel. Majd a közösség imádkozott Ferenc pápáért és a pápalátogatás sikeréért.

Ugyancsak május 26-án Zágonban, a plébánia udvarán ültettek fenyőt a Szentatya tiszteletére, Hölgyes Pál Zsolt plébános kezdeményezésére.

A nagyváradi Szent József-templom kertjében május 24-én ültettek egy különleges díszcserjét a pápalátogatás emlékéül.

A székelykeresztúri Szent Kereszt-plébánia közössége is hozzájárult Ferenc pápa zöld ajándékához: két fenyőt is ültettek a Szentatya látogatása iránti hálájuk jeléül és a csíksomlyói látogatás emlékéül.

A szervezők várják a további beszámolókat az ajandekfa@pontifex.ro címre. A rövid, képes beszámolókat összegyűjtik, és eljuttatják majd Ferenc pápának.

Forrás: Romkat.ro

Fotó:  Lukács Szabolcs; Erdélyi Mária Rádió; Székelykeresztúri Szent Kereszt-plébánia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria