Egy éve működik a máramarosszigeti menekültsegítő központ

Külhoni – 2023. március 9., csütörtök | 9:00

Azonnali segítségnyújtással és alapszolgáltatásokkal kezdte meg egy éve, 2022. március 7-én működését a menekültsegítő központ Máramaroson. A Ioan Mihaly de Apșa utca 17. szám alatt található szociális intézmény jelenleg a nyelvtanulás és a munkába állás terén is támogatja az Ukrajnából menekülteket.

A háború elől menekülő ukrán emberek nehézségeinek enyhítése céljából egy éve nyitotta meg kapuit a máramarosszigeti menekültsegítő központ.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által az Ismerd Meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel partnerségben alapított szociális intézmény működése első hónapjaiban azonnali segítséget nyújtott tartós élelmiszerek és higiéniai termékek formájában, biztosította a ruhamosást és szárítást, segített a biztonságos szálláskeresésben, és gyermekmegőrzőt is működtetett.

Idővel egyre több ukrán állampolgár döntött úgy, hogy egyelőre nem tér vissza hazájába, hanem Máramarosszigeten vagy annak környékén próbál meg új életet kezdeni.

Alkalmazkodva az ellátottak részéről érkező igényekhez, az intézmény új szolgáltatásokkal bővítette palettáját: román nyelvleckékkel, gyermekprogramokkal, a munkába állásra való felkészítéssel.

A menekültsegítő központ felszerelését, valamint a programok biztosítását a Segélyfelhívás Ukrajnáért elnevezésű projekt tette lehetővé, melynek gyakorlatba ültetője a Szatmári Egyházmegyei Caritas, finanszírozója pedig a Romániai Caritas Konföderáció révén a Caritas Internationalis Hálózat.

A projektnek köszönhetően nemcsak Máramarosszigeten, hanem Nagybányán és Szatmárnémetiben is sikerült biztosítani az anyagi kereteket ahhoz, hogy a Caritas több síkon is párhuzamosan támogathassa az említett három településen, illetve azok közelében elszállásolt ukrán menekülteket.

2022-ben a Segélyfelhívás Ukrajnáért projekt révén 459 ukrán menekült kapott tájékoztatást és részesült tanácsadásban, 129 menekült részére biztosított a szervezet alapélelmiszer-vásárlásra felhasználható kuponokat, 51 gyermek vett részt kreatív kikapcsolódást biztosító programokon, 67-en látogatták a román nyelvórákat, 8 gyermek számára biztosította a Caritas a körülményeket az online iskolai órákon való részvételhez, 45 család vette igénybe Szigeten rendszeresen a ruhamosás- és szárítás szolgáltatást, és 11 menekült számára sikerült munkahelyet találni.

A máramarosszigeti menekültsegítő központ a továbbiakban is segíti a municípiumban, illetve annak környékén elszállásolt ukrán embereket, szolgáltatásait folyamatosan hozzáigazítva az ellátottak igényeihez.

Szöveg: Palincas Erika

Forrás: romkat.ro

Fotó: Szatmári Egyházmegyei Caritas

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria