Együtt kell tanúságot tenni Krisztusról – Fiatal papok találkozóját tartották Csíksomlyón

Külhoni – 2023. november 16., csütörtök | 14:33

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye 2018 óta szentelt papjaival találkozott Kovács Gergely érsek november 14–15-én a csíksomlyói Jakab Antal Házban. A megbeszélés fő témája az októberben a Vatikánban megtartott püspöki szinódus tizenhatodik rendes közgyűlése volt.

Második alkalommal szervezték meg a fiatal papok találkozóját a főegyházmegyében. A találkozó házigazdája Kovács Gergely érsek volt, akinek meghívására 21 áldozópap (2018 és 2023 között szenteltek) gyűlt össze.

A találkozó lényegét a papképzés irányelveit megfogalmazó Ratio fundamentalis 83. pontja adta, miszerint a pappá szentelést közvetlenül követő években különösen fontos a papi testvériség ápolása, a személyes találkozás, az együttműködés és az osztozás megélése, megvalósítása.

A találkozó első napján Kovács Gergely érsek a püspöki szinódussal kapcsolatos élményeiről és tapasztalatairól számolt be a jelenlévőknek. Kiemelte: egy test, egy közösség vagyunk, feladatunk a hit örömének megosztása, ami a Jézussal való találkozás öröme, és ebből fakadóan mindannyian misszionáriusok vagyunk. A szinódus hangsúlyozta az állandó megtérés és a folyamatos képzés fontosságát.

A beszámolót követően egyéni reflexiókra került sor, a fiatal papok megoszthatták meglátásaikat és tapasztalataikat.

Másnap reggel a csíksomlyói kegytemplomban közös szentmisével folytatódott a találkozó, melynek főcelebránsa Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök volt. Azt követően a szinodalitással kapcsolatos ötletek és javaslatok hangzottak el.

Szöveg: László Zsolt, Olasz Béla

Fotó: Hurgoi János, László Zsolt, Olasz Béla

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria