Elhunyt Francesco testvér, a Taizéi Közösség magyarországi összekötője

Külhoni – 2022. december 10., szombat | 14:30

Francesco testvér december 7-én belépett az örökkévaló életbe. Éppen szülőhazájában, Indonéziában töltött néhány hetet a családjánál. A temetésre december 9-én került sor Yogjakartában. Taizében szentmise keretében emlékeztek meg róla december 8-án este.

Francesco 1965-ben született Indonéziában egy sokgyermekes család elsőszülöttjeként. 1993-ban lépett be a Taizéi Közösségbe, ahol nagyon hamar a közösségi élet és a fiatalok fogadásának a szolgálatába állította a technikai tudását. Az évek során a hangosítás és a hangfelvételek igazi szakértőjévé vált; ő alakította ki a Kiengesztelődés templomának a hangosító rendszerét. Hosszú évekig hűségesen továbbította a taizéi imák felvételeit a legnevesebb francia keresztény rádiónak, az RCF-nek.

Részt vett Taizében az Indonéziából és más ázsiai országokból érkező fiatalok fogadásában, és néhány éve az önkéntesekkel foglalkozó testvérek csoportjához is csatlakozott.

Számos alkalommal járt Magyarországon, ahol a keresztény fiatalokat és közösségeket látogatta. Megtanult magyarul és sok baráti kapcsolatot alakított ki az országban. Több nemzetközi taizéi találkozó előkészületében is részt vett, kezdve az 1992-es bécsi találkozóval, ahol az önkéntes segítők csapatának volt a tagja. Legutóljára a Dél-Afrikában, Fokvárosban rendezett találkozón segített.

Az utóbbi években aktív szervezője volt Taizében az évente megtartott keresztény és muszlim fiatalok baráti találkozójának, és rendszeres műhelyfoglalkozásokat tartott a vallások közötti párbeszéd témájában. Saját családi érintettsége miatt ez a kérdéskör nagyon közel állt szívéhez.

Szerette a zenét és ezt a szenvedélyét továbbította a fiatalok felé is a rendszeresen tartott zenei műhelyfoglalkozások alkalmával, amiket még idén nyáron is lelkesen szervezett.

Alois testvér a következő imát írta az emlékére:

Jézus Krisztus, rád bízzuk Francesco testvérünket, akit az örök életben fogadsz mindörökké magad mellé. Élő hittel és nagy jósággal hitt benned és válaszolt hívásodra. Harminc évvel ezelőtt elhagyta szülőhazáját, Indonéziát, hogy közösségünkhöz csatlakozzon. Boldogan indult útnak egy hónappal ezelőtt, hogy meglátogassa családtagjait, akikkel az elmúlt években nem találkozhatott. A testvérekkel és mindazokkal, akik ismerték és szerették őt, hálát adunk életéért és a te irgalmasságodba ajánljuk őt. Szentlélek, csakúgy mint Francesco testvérünket, reménnyel töltesz el minket, és bár kicsiny a hitünk, mégis az életünkkel szeretnénk elmondani, hogy „Krisztus föltámadt”!

Forrás: taize.fr/hu

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria