Elraboltak egy katolikus papot Nigériában

Külhoni – 2022. október 21., péntek | 13:31

Október 12-én elrabolták Joseph Igweagu atyát, a délkelet-nigériai nsugbei Szent József-templom plébánosát. Az Onitshai Főegyházmegye imát kér a lelkipásztor szabadon bocsátásáért.

Az onitshai érsekség papját, Joseph Igweagut Nigéria délkeleti részén, Anambra állam keleti önkormányzati körzetében rabolták el október 12-én, szerdán este. A hírt a főegyházmegye irodavezetője vasárnap jelentette be. Joseph atya egy temetési miséről tartott hazafelé, amikor elrabolták.

A Sürgős felhívás az őszinte imára című egyházmegyei közleményben az érsekség kijelenti: „Megdöbbenéssel, de Isten szeretetébe és oltalmába vetett erős hittel jelentjük be az Onitshai Főegyházmegye papjainak, szerzeteseinek, világi híveinek és minden jóakaratú lakójának papunk, Joseph Igweagu atya elrablását. A főegyházmegye imát kér szabadon bocsátásáért, és mindenkit arról biztosít, hogy mindent megtesz Igweagu atya kiszabadítása érdekében. Miközben imádkozunk elrablóinak megtéréséért, a Csomóoldó Boldogasszonyhoz fordulunk, járjon közben Joseph atyáért, hogy gyorsan és sértetlenül kiszabaduljon” – áll a közleményben.

Nigéria egyes részein nem ritka az emberrablás. A Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú nemzetközi segélyszervezet közleménye szerint idén júliusig legalább tizennyolc papot raboltak el Nigériában, közülük ötöt július első hetében. Azóta további hírek érkeztek néhány újabb esetről. Sokakat közülük váltságdíjért rabolnak el, amelynek megfizetése után szabadon engedik őket, másokat azonban megölnek elrablóik. A nigériai hatóságok hangsúlyozzák, hogy sürgős intézkedéseket alkalmaznak az állampolgárok életének és tulajdonának jobb védelme érdekében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria