Gyere be, az én szívemben sok hely van – Ifjúsági Háló-találkozó Zentán

2019. február 5., kedd | 11:47

A Délvidéken is erőre kapott a Háló Ifi, a Háló-mozgalom fiataljainak közössége. Január 26-án találkozóra hívták az érdeklődőket Zentára; a programon körülbelül ötven fiatal vett részt Vajdaság különböző részeiből.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tavaly szeptemberben Kárpát-medencei ifi Háló-találkozót rendeztek a vajdasági Adán. Egy zentai testvérpárban, Burány Ildiben és Mariban felmerült a folytatás vágya, elsősorban a délvidékiekre összepontosítva. A Kárpát-medencei találkozó visszajelző kérdőívein sokan jelezték, hogy szívesen segítenek egy későbbi találkozó szervezésében, és nemcsak hogy nem kellett „győzködni” az embereket, hogy jöjjenek és éljék át ismét a találkozás örömét, és hogy megéri áldozatot vállalni a közösségért, de jóval többen is jelentkeztek, mint ahány fiatalra számítottak a szervezők.

A résztvevők körülbelül fele érkezett Zentáról és környékéről, a többiek főleg a Tisza-mentéről és a Bácskából (Ada, Bácsföldvár, Bogaras, Csóka, Felsőhegy, Hódegyháza, Kúla, Magyarkanizsa, Óbecse, Péterréve, Szabadka, Temerin, Topolya, Törökfalu). Két fiatal Budapestről utazott a találkozóra, ketten pedig sokak által alig ismert szerémségi Maradékról és Satrincáról. A nyugat-bácskai Kupuszináról és a dél-bánáti Udvarszállásról is jött egy-egy fiatal.

A délelőtt helyszíne a BeeHome nevet viselő klubhelyiség volt. A regisztráció után „jégtörő” játékok segítették a résztvevők között a kapcsolatfelvételt játékos, mókás formában, ám nem csak a „felszínt kapargatva”.

Halmai Tibor, a Délvidéki Háló vezetője igazi ünnepnek nevezte, hogy ismét ennyi fiatal van a találkozón. A beszédében elhangzott: minden közösségi esemény hármas találkozás, embertársainkkal, önmagunkkal és az Istennel. A megnyitó a középpontba helyezte a találkozás–kapcsolat–közösség jelszót is.

Balcsák Szilárd, Szabadkán szolgáló fiatal pap tartott előadást arról, mit jelent közösségben lenni. Lendületesen és hitelesen adta át személyes tapasztalását, hogy maga Jézus Krisztus a legnagyobb közösségformáló erő. Az előadás visszatérő motívuma volt a shalom kifejezés, ami nemcsak békét jelent, hanem annál többet. Azt jelenti: gyere be, az én szívemben sok hely van. Ez a közösségeink alapja – mondta az előadó.

Délután a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium termeiben kiscsoportos beszélgetéssekkel folytatódott a program, melyek során e shalomot élhették meg a résztvevők, hiszen a csoportokban a személyes terünkbe, a lelki világunkba hívták meg egymást a fiatalok.

Ezután examen meditatív, szemlélődő jellegű imádságon vettek részt a fitalok, ami alkalmat adott arra, hogy visszatekintsenek a napra, és Isten jelenlétét keressék.

A találkozó zárásakor ismét megfogalmazódott: a Hálónak nem célja, hogy külön „hálós identitású” fiatalokat toborozzon. Az aktív, közösségi szemléletű fiatalokat szeretnék összefogni, és olyan nyitott programokat szervezni, amihez „még kívülállóként” is könnyen lehet kapcsolódni.

A találkozóról szóló beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

A hálós programok folytatódnak: április közepén a szerémségi Maradékon lesz régiós, a hónap végén Csíksomlyón Kárpát-medencei találkozó; nyáron tábort, ősszel pedig önkéntes akciókat szerveznek a 72 óra kompromisszum nélkül akcióhoz kapcsolódva.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle