Gyermekek után menekülteket lát vendégül a Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével Liechtenstein

Külhoni – 2022. szeptember 10., szombat | 12:00

Több mint 4 ezer gyermek üdült az elmúlt évtizedekben Liechtensteinben a helyi Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködése révén. A szervezők először a koronavírus-járvány, majd a háború kitörése miatt gondolták újra a programot.

A Liechtensteini Vöröskereszt több mint húsz éve havonta látott vendégül hátrányos helyzetű gyermekeket háromhetes üdülésre a festői szépségű miniállamban egy erre a célra kialakított gyermeküdülőben. A gyermekcsoportok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében utaztak Liechtensteinbe hazánk hátrányos helyzetű településeiről és a szomszédos országokból.

A koronavírus-járvány miatt aztán az üdülőt két évre bezárták. A kényszerszünetet arra használták, hogy elvégezzék az épületen szükséges felújításokat. Ez idő alatt a Liechtensteini Vöröskereszt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kárpátaljai programjait támogatta. Az év elején a szervezők éppen újraindították a gyermeknyaraltatást és elkezdték a csoportok szervezését, amikor kitört a háború, és elindultak a menekülő emberek Ukrajnából. A gyermeküdülőbe ezután ukrán családokat fogadtak be. Jelentős részüknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segített a határ átlépésében és abban, hogy eljuthassanak Liechtensteinbe.

Augusztus végén a Liechtensteini Vöröskereszt meghívására Adányi László programvezető látogatást tett a menekültszálláson és a Vöröskereszt vezetőinél. Megállapodtak, hogy az év folyamán közös látogatást tesznek Kárpátalján, ahol továbbra is együtt segítik a rászoruló családokat.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria