Három perui egyetemmel működik együtt a Pázmány

Külhoni – 2019. április 13., szombat | 13:56

Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora április 8–11. között Peruba látogatott, hogy megerősítse a magyar felsőoktatási intézmény és három perui egyetem közötti együttműködést.

Egy évvel ezelőtt írta alá Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora az ősi, 1551-es alapítású limai San Marcos Egyetemmel, a Piurai Egyetemmel és a trujillói XVI. Benedek pápáról nevezett katolikus egyetemmel azokat az oktatási, kutatási együttműködésről, valamint oktatói, kutatói, és hallgatói mobilitásról szóló szerződéseket, amelyek megteremtették a PPKE kulcsfontosságú helyzetét a perui–magyar minőségi felsőoktatási kapcsolatokban.

Szuromi Szabolcs április 8–11-i újabb hivatalos perui látogatásán – amely egyúttal kacsolódott a magyar–perui diplomáciai kapcsolatok  felvételének 50. évfordulójáról történő megemlékezésekhez – véglegesítette és elindította a felsorolt három egyetemmel való konkrét oktatási és kutatási programokat. A PPKE rektora személyesen, spanyol nyelven tartotta meg az első közös programok nyitó előadását a Piurai Egyetemen (családtudományi képzésben, a házasság és a család küldetéséről), a limai San Marcos Egyetemen (alkotmányjogi képzésben), és a trujillói katolikus egyetemen (állami egyházjogi képzésben).

A perui felsőoktatásért végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül Szuromi Szabolcs a Piurai Egyetem medálját vehette át; míg a San Marcos Egyetemen és a trujillói katolikus egyetemen – miután mindkét helyen ünnepélyes formában megtartotta spanyol nyelvű székfoglaló előadását (Limában a Magyar Alaptörvényről, Trujillóban pedig az állam és egyház közép-európai kapcsolatainak rendszeréről) – Orestes Cachay Boza rektor az Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Lima), majd Juan José Lydon McHugh rektor pedig az Universidad Católica de Trujillo Benedicto XVI (Trujillo) nevében, egyetemük szenátusának döntése alapján jóváhagyott hivatalos oklevéllel vendégprofesszorrá nevezte ki.

A most véglegesített együttműködési területek és programok mind a PPKE, mind pedig a három perui egyetem minőségi előrelépését segíti a humán, a jog-, a műszaki és informatikai tudományok, valamint a katolikus teológia mértékadó művelése területén és a nemzetközi rangsorokban. A PPKE rektora hivatalos programja részeként, közös szentmise keretében nyitotta meg Juan José Lydon McHugh rektorral a trujillói katolikus egyetem akadémiai évét. Ezt követően – a további közös tudományos együttműködés témáján túl – Timoteo Solorzano Rojas trujillói segédpüspökkel tárgyalt a katolikus felsőoktatás egyedülálló küldetéséről az új generáció képzése, a katolikus családról alkotott hiteles tanítás és a keresztény szociális tanítás autentikus átadása témájában.

Forrás és fotó: PPKE Rektori Hivatal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria