Hétszáz és négyszáz éves mérföldkövek a marosvásárhelyi katolikus egyházban

Külhoni – 2023. szeptember 21., csütörtök | 14:02

Kettős évfordulót ünnepelt szeptember 16-án a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánia közössége: hétszáz éve, 1323-ban említették először név szerint hivatalos dokumentumban az egyházközséget; Nagy Szabó Ferenc emlékíró négyszáz éve, 1623-ban építtette fel a jelenlegi plébániaépületet. A jubileumi ünnepen koncelebrált szentmisét mutatott be Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök.

A két jeles évfordulót egésznapos rendezvénnyel ünnepelte a Keresztelő Szent János-plébánia, amelyre meghívást kaptak a korábban Marosvásárhelyen szolgálatot teljesítő papok, ugyanígy az erről a plébániáról származó és szolgálatukat máshol betöltő lelkipásztorok, akik a marosvásárhelyi templomban indultak el a hit útján, ott járultak a szentségekhez, ministrálva ott kerültek közelebb Isten oltárához, és talán ott érezték meg Isten hívását a papi szolgálatra.

Az ünnepség elején Péter Arthur főesperes köszöntőjében kiemelte, mennyire fontos hálát adni az évszázadokért, amelyekben a Katolikus Egyház ezen a helyen Isten kegyelméből közösséget építhetett. Fontos hálát adni és megköszönni az elődöknek mindazt a sok áldozatot, amelyet hoztak, miközben építették, újították, szépítették a templom és a plébánia épületét, azok környezetét. Fontos megköszönni, hogy mindenki hozzátette a maga részét a marosvásárhelyi katolikus közösség építéséhez, mindenki a saját adottságainak, karizmájának megfelelően.

Nemcsak falakat épített és épít a Katolikus Egyház, hanem elsősorban élő közösséget

– hangsúlyozta a főesperes.

Háláját fejezte ki mindazoknak, akik az évek során lelkiekben építették a közösséget: lelkiségi csoportoknak, kisközösségeknek, énekcsoportoknak, imacsoportoknak; fiataloknak és időseknek egyaránt.

Az eseményen két történész előadását hallgathatták meg a jelenlévők: Tamási Zsolt-József az egyházközség történetét mutatta be, Györfi Zalán pedig a plébániaépülethez kapcsolódó történelmi tényeket ismertette.

A kettős évfordulón Kerekes László püspök mutatott be koncelebrált ünnepi szentmisét.

Szentbeszédében a gyulafehérvári segédpüspök a nap liturgikus ünnepe és a helyi egyházközség ünnepe között párhuzamot vonva kifejtette: ahogyan az Egyházat ért külső támadások és az Egyházon belüli belső zavargások közepette a két ma ünnepelt vértanú áldozata meghatározta az Egyház életét, ugyanúgy

a Krisztusban gyökerező erős hitű emberek áldozata tartja fenn ma is az Egyházat.

Nagyon fontos időről időre hálát adni azért, hogy minden évszázadban vannak Krisztusban gyökerező keresztények – hangsúlyozta prédikációjában Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök.

A jubileumi alkalomra a plébánia egy kiadványt készített, amely a két évfordulót megvilágító tanulmányokat tartalmaz. Szerzői: Barabás Kisanna muzeológus, Ferenczi Sándor kanonok, Tamási Zsolt-József egyháztörténész és Györfi Zalán régész.

Forrás: romkat.ro

Fotó: Molnár Miklós Csaba; Velicsek László Miklós

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria