Így még sohasem láttad a kassai vértanúkat

Külhoni – 2019. április 30., kedd | 21:49

Április 30-án Kassán, a teológiai fakultás három szent kassai vértanú nevét viselő aulájában ünnepélyesen bemutatták Körösi Márk, esztergomi kanonok, Pongrácz István és Grodziecki (Grodecz) Menyhért jezsuiták rekonstruált arcképét.

A Cicero Moraes brazil specialista vezette szakcsoport, együttműködve a Cseh Köztársaság, a Szlovák Tudományos Akadémia, a Comenius Egyetem, a szlovákiai Jézus Társaság és az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye szakembereivel a legújabb tudományos módszer eredményeként – a kassai vértanúk koponyaereklyéi segítségével – rekonstruálta a szentek arcképét. Most  nyilvánosságra hozták a kutatás eredményét.

A nagy érdeklődést kiváltó bemutató ünnepségen részt vett Bernard Bober kassai érsek, Alojz Tkáč nyugalmazott érsek, Marek Forgáč kassai segédpüspök, a teológia kar elöljárói, valamint a rekonstrukciót végző szakemberek egy csoportja, akik részletesen beszámoltak a kutatás során felmerült a várt és nem várt nehézségekről, az adott problémák megoldásáról és az elért eredmények erkölcsi és szellemi értékéről.

Jó volt hallani a különböző országok szakembereinek együttműködéséről, és látni az elért eredményeket – fogalmazott Gábor Bertalan szepsi esperes-plébános. Ahogyan négyszáz évvel ezelőtt a különböző nyelvű vértanúk egymást segítve tettek tanúságot a lelkiismereti szabadságról, úgy most, a különböző nemzetiségű szakemberek közös munkája a három szent eredeti arcának bemutatását eredményezte.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a kassai vértanúk halálának 400. évfordulója alkalmából 2019. november 13-án, szerdán nemzetközi zarándoknapot szervez, amelynek helyszíne Esztergom lesz.

Forrás: Szepsi Római Katolikus Esperesség

Fotó: Kassai Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria