Pécsett rendezik meg idén a Katolikus Társadalmi Napokat – Ülésezett a püspöki konferencia

Hazai – 2019. március 14., csütörtök | 12:16

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 12-én és 13-án megtartotta tavaszi rendes ülését. A testület döntéseiről Tóth Tamás, az MKPK titkára számolt be március 13-án, Budapesten.

A konferencia immár hagyományos módon az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez Tartós szeretet címmel. A hívek felajánlásukat elhelyezhetik a templomokban, az erre kijelölt helyen március 24. és 31. között, valamint az egyházmegyei karitászközpontokban is leadhatják.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2018 szeptemberében gyűjtést hirdetett üldözött keresztény testvéreink megsegítésére. A hívek karácsonyig tett felajánlásaiból több mint 64 millió forint gyűlt össze.

A Magyar Katolikus Egyház idén is igyekszik segíteni az adózók tájékozódását az 1%-os kampány során. Adója 1+1 százalékáról bárki jogosult rendelkezni, aki személyijövedelemadó-bevallást ad le. A 2018. évben benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényes, azt a 2019. évben is figyelembe veszi a NAV. A testület kéri, hogy azok is tegyenek nyilatkozatot a Magyar Katolikus Egyház javára, akiknek személyi jövedelemadója bizonyos kedvezmények miatt nulla forint (pl. családi adókedvezmény). Az állam ugyanis a felajánlók számánál ezeket a rendelkezéseket is figyelembe veszi. További részletekről a katolikus.hu, illetve az egyszazalek.katolikus.hu honlapon tájékozódhatnak.

A testület meghallgatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszámolóját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről. A bíboros a 2020-as programok közül kiemelte a szeptember 13-i Puskás Ferenc Stadionban tartandó szentmisét, amelynek keretében közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő gyermekeket Magyarországról és a határon túlról is. A testület tervezi az eucharisztikus kongresszusra időzítve a katolikus énekeskönyv megújult formában történő kiadását is.

A testület meghallgatta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Ifjúsági Bizottsága elnökének beszámolóját a 34. Ifjúsági Világtalálkozóról, amelyet január 22. és 27. között rendeztek meg Panamában, valamint beszámolt az ezzel egy időben, január 26-án Budapesten, az FTC Elek Gyula Arénában tartott Panama-napról.

Az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága által 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat (Kattárs) idén Pécs városa látja vendégül szeptember 27. és 29. között. A rendezvény mottója: „A jövő társadalma”.

Idén október 26. és 28. között a fatimai kegyhelyre várják a magyar híveket az ott élő magyarok. A püspöki konferencia tagjai buzdítják a híveket, hogy minél többen imádkozzanak együtt a fatimai magyar kálváriánál a Szűzanyához.

A püspökök döntése szerint a kassai vértanúk halálának 400. évfordulója alkalmából 2019. november 13-án, szerdán nemzetközi zarándoknapot szerveznek, amelynek helyszíne Esztergom lesz.

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának elnöke, Dobszay Benedek ferences tartományfőnök, valamint a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke, Lobmayer Judit, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője bemutatta a jelenleg 33 férfi és 66 női szerzetesközösséget tömörítő Rendi Együttműködést (REM).

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Vitéz János Tanárképző Központja a püspöki konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézettel együttműködésben gyermek- és ifjúságvédelmi képzés bevezetését tervezi.

Folytatódik a készülő katolikus kerettantervnek megfelelő tankönyvsorozat előkészítése. Udvardy György pécsi megyéspüspök, az MKPK Hitoktatási Bizottságának elnöke tájékoztatta a testületet a digitális hittankönyvek előkészítésének folyamatáról is.

A Katolikus Karitász országos igazgatójának mandátuma idén tavasszal lejár. A püspökök további három évre megbízták Écsy Gábort az MKPK segélyszervezetének vezetésével.

Továbbá az ülésen döntöttek arról is, hogy a Magyar Katolikus Rádió vezetőinek megbízását a következő ciklusra is meghosszabbítják.

A püspöki konferencia tagjai örömmel fogadták az erdélyi püspökök meghívását a Szentatya, Ferenc pápa romániai látogatása alkalmából, amelynek hálás szívvel tesznek eleget.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria