Imaláncot indított a papi hivatásokért a gyulafehérvári érsek

Külhoni – 2021. január 4., hétfő | 15:56

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek kifejezett kívánsága szerint 2021-ben a főegyházmegye papjai és hívei minden hónap első szombatján és az örökös szentségimádási napokon papi hivatásokért imádkoznak. A hivatás Isten ajándéka, de a hivatások gondozása és az, hogy életpéldánkkal és imáinkkal segítsük fiataljainkat, mindannyiunk felelőssége – hangsúlyozta a főpásztor.

Az örökös szentségimádás újraindításáról Haynald Lajos erdélyi püspök 1859-ben rendelkezett. Körleveléből kitűnik, hogy ennek régi hagyománya volt a gyulafehérvári főegyházmegyében. Isten szolgája Márton Áron püspök 1939. december 20-án kiadott körlevele határozta meg az örökös szentségimádás rendjét, a napjainkban is érvényben lévő beosztását pedig Jakubinyi György érsek szabályozta 1998-ban. Az örökös szentségimádás indulási helye – olvashatjuk a gyulafehérvári érsekség Facebook-oldalán – nem lehet más, mint a gyulafehérvári érseki palota kápolnája.

2021. január 1-jén, az új év első napján a gyulafehérvári érseki kápolnában déli 12 órakor Jakubinyi György nyugalmazott érsek helyezte ki ünnepélyesen a szentséget, az örökös szentségimádási napon az adorációba Kovács Gergely érsek, Kerekes László segédpüspök, a nyugalmazott érsek és a központi szolgálatban álló papok mellett az érsekség több alkalmazottja kapcsolódott be. Az érseki kápolnában tartott szentségimádáson indult útjára a papi hivatásokért végzett imalánc, amely az év kiemelt imaszándéka az egyházmegyében. Az Uram, küldj munkásokat aratásodba! – Imádkozzunk papi hivatásokért! című imafüzet is ezt kívánja erősíteni, a kiadványból még karácsony előtt minden plébániának négy példányt ajándékozott az érsekség.

A gyulafehérvári érseki kápolna örökös szentségimádási napja 18 órakor szentmisével zárult. Kovács Gergely érsek homíliájában többek között beszélt arról, hogy az elmúlt év történései nyomán ott az aggodalom mindenkiben, hogyan is megy az élet tovább. Erre válaszul emlékeztetett hitünkre: minket semmi sem szakíthat el Isten szeretetétől. Hiszen bármi is történik, bármi rossz akár, az Istent szeretőknek minden a javukra válik.

„Tennünk kell azért, hogy béke, egyetértés, harmónia és jókedv legyen mindannyiunk szívében, és így körülöttünk is.” Kovács Gergely elmondta, az ő kifejezett akarata, hogy idén a papi hivatásokért imádkozzanak az egyházmegyében. Ahogyan legutóbbi körlevelében jelezte, erre hív minden papot és hívőt, ezért volt az érseki kápolna padjaira is kihelyezve az Uram, küldj munkásokat aratásodba! imafüzet.

„Imádkozzunk azért, hogy a fiatalok meghallják az Úr hívását, és befogadják azt, hogy a közösségek ne maradjanak papok nélkül” – hangsúlyozta az érsek. A főpásztor azt kérte, hogy a hívek ne puszta kötelességnek tekintsék a hivatásokért mondott imát. „Én pedig ebben az évben azért szeretnék imádkozni, hogy olyan közösségeink legyenek, olyan plébániáink, olyan különböző lelkiségi csoportok, mozgalmak, imacsoportok, ahol megszülethetnek ezek a hivatások” – mondta Kovács Gergely. Ferenc pápa felhívása szerint ezekben a közegekben olyan miliőnek kell uralkodnia, hogy minél több hivatás születhessen, az emberek életének olyannak kell lennie, amelyben tűz, erő van.

„Kísérjen bennünket a Jóisten bőséges kegyelme és áldása ebben az évben is” – e szavakkal áldotta meg a jelenlevőket és a főegyházmegye minden hívét a főpásztor Szűz Mária istenanyaságának ünnepén, a béke világnapján.

Forrás: Bodó Márta/Romkat.ro

Fotó: Gyulafehérvári Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria