Jézus ma is itt van köztünk – Újra végigjárták a szabadtéri keresztutat a kárpátaljai Korláthelmecen

Külhoni – 2023. április 7., péntek | 10:00

Három év kihagyás után április 2-án, virágvasárnap ismét megtartották a korláthelmeci szabadtéri keresztutat, melyet a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye 2003 óta évről évre megszervez. Az eseményről Fehér Rita írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

Április 2-án, virágvasárnap délutánján több száz hívő gyűlt össze az Ungvári járáshoz tartozó Korláthelmec központjában, hogy együtt elmélkedve Jézus szenvedésén végigjárják a hegyoldalon a temetőig haladó keresztutat – tizenöt stáción át.

A szenvedést nemcsak lélekben élték át: egy nagy kereszt hordozásával valamennyire fizikailag is átérezhették a teher súlyát.

Az elmélkedések központjában mégsem a szenvedés állt, hanem a feltámadás reménye, hiszen ha a nagyhét után nem következne a húsvét, akkor a keresztútnak sem lenne értelme. Jézus halálának és szenvedésének a feltámadás adta meg az értelmet.

A keresztút után szabadtéri szentmisét tartottak, melynek főcelebránsa Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye nyugalmazott püspöke volt.

A püspök a szentmise prédikációjában a kereszt győzelmére irányította a hívek figyelmét.

„Ma délelőtt a miséken még az Úr Jézus dicsőséges bevonulását ünnepeltük. A mostani szentmisében viszont keresztúton jöttünk, ezzel már előre vetítettük Jézus nagypénteki útját – fogalmazott a főcelebráns. – Mennyire másnak látszik a két a két út, pedig Jézusnál ugyanaz. Ő mindig az Atya tervei szerint élt. Mindig egyeztette a saját akaratát a mennyei Atya tervével.

Jézus ezen a héten bemutatja győzelmét. A kereszten győz a világ hazug és gyilkos szelleme fölött, bármilyen furcsa is ez. Hisszük-e, hogy mi is csak így győzhetünk? Csak Jézussal és Jézusra figyelve győzhetünk. Nekünk kell döntenünk – hangsúlyozta. Majnek Antal.

Jézus él! Ma is itt van köztünk. Közel van, nagyon közel van. Figyeljünk rá, vegyük észre, hogy Isten mennyire szeret minket éppen a kereszthordozás alatt – buzdította a híveket az egyházmegye nyugalmazott püspöke. – Kérjük ezt az igaz és bátor hitet!”

A szentmise után a szervezők agapéra várták a vendégeket a korláthelmeci római katolikus templomnál.

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Kiss Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria