Kispapok tettek cserkészfogadalmat a gyulafehérvári szemináriumban

Külhoni – 2022. június 14., kedd | 12:01

Az 1997-ben alapított, 96. Számú Pongrácz Szent István Cserkészcsapat kötelekében tizenhárom kispap tett fogadalmat Kerekes László segédpüspök, csapatvezető jelenlétében Páduai Szent Antal emléknapján, június 13-án, az Isteni Bölcsességről elnevezett gyulafehérvári papnevelő intézet kápolnájában – adta hírül a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ Facebook-oldalán.

Kerekes László segédpüspök, korábbi szemináriumi prefektus, teológiai tanár alapította 1997-ben a 96. Számú Pongrácz Szent István Cserkészcsapatot, amely 2003-ig a gyulafehérvári szeminaristákat szervezte egy csoportba. A csapat névválasztása nem véletlen, hiszen a jezsuita szerzetes, vértanú a közeli Alvinc szülöttje, példakép a papok és kispapok számára egyaránt.

Az alapítás után közel két évtizedig szünetelő csapatot Kerekes László segédpüspök élesztette újra, amikor egy éve toborzót tartott a kispapoknak, akik 2021 őszétől kezdték el a foglalkozásokat két őrsbe szerveződve.

Június 13-án a szeminárium kápolnájában tartott rövid és bensőséges ünnepség keretében tizenhárom kispap tette le a cserkészfogadalmat, amellyel vállalták, hogy hűségesen teljesítik kötelességeiket, melyekkel Istennek, a hazának, a nemzetnek és embertársaiknak tartoznak; mindent megtesznek, hogy másokon segítsenek, a cserkésztörvények ismeretében, azokat mindenkor megtartva.

A csapatvezető püspök arra buzdította a kispapokat, hogy bárhová is kerüljenek későbbi szolgálatuk során, mindvégig maradjanak hűségesek a fogadalmukhoz, életüknek legyenek útjelző táblái a cserkésztörvények, amelyek utat mutatnak a mindennapokban.

A fogadalomtétel keretében felolvasták az alapító, Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, Bi-Pi üzenetét, majd közös imádság után a cserkészvezető átadta a nyakkendőket, és cserkésztestvérévé fogadta az újfogadalmas kispap-cserkészeket.

A képekre kattintva fotógaléria nyílik.

Forrás és fotó: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria