Konferencia és miniszteri találkozó Nagyváradon – Határokon átnyúló projektet mutattak be

Külhoni – 2023. május 18., csütörtök | 9:01

A nagyváradi római katolikus püspöki palota adott otthont május 9-én, kedden a II. Nagyváradi Gazdasági Konferenciának. A díszteremben tartott multiszektoriális gazdasági esemény legfontosabb célja a romániai finanszírozási lehetőségek ismertetése, az erdélyi nagyvállalatok bemutatása, valamint a magyarországi és határon túli magyar üzleti partnerek közötti kapcsolatok építése volt.

A konferencia szervezői a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség mellett a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. nagyváradi regionális irodája, a Mathias Corvinus Collegium nagyváradi képzésközpontja, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság nagyváradi szervezete, valamint a Romániai Vállalkozásokért Egyesület voltak.

A megnyitón Cseke Attila romániai fejlesztési minisztert követően Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere köszöntötte az egybegyűlteket.

A püspöki palota alagsori rendezvénytermében bemutatták a 2021–27-es időszakra vonatkozó Interreg VI-A Románia–Magyarország Programot, amely határon átnyúló tapasztalatcseréket, közös stratégiákat, akcióterveket, közös programok megvalósítását teszi lehetővé. A tervezett projektek összesen nyolc határ menti megyére terjednek ki: Romániában Arad, Bihar, Szatmár és Temes megyére, Magyarországon Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

A minisztereket Böcskei László megyéspüspök fogadta, majd a Szent László király ereklyéje előtti tisztelgést követően rövid megbeszélést folytattak, és megtekintették a püspöki kápolnát is, ahol kiemelték a vértanú püspökök, különös tekintettel Apor Vilmos áldozatát.

Forrás és fotó: A nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala/romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria