Napközi otthon segíti az időseket és hozzátartozóikat Nagybányán

Külhoni – 2021. március 11., csütörtök | 11:20

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nagybányai idősnapközije nappali ellátást, valamint az aktivitást segítő programokat biztosít felügyeletre szoruló, de még mobilis idősek számára.

Gondoskodni az idős családtagról, aki állandó felügyeletet, odafigyelést és társaságot igényel, nagy kihívás azokban a családokban, ahol mindkét szülő dolgozik, az unokák pedig iskolába járnak. A Caritas nagybányai idősnapközije épp ilyen helyzetekre nyújt megoldást.

Az intézmény tavaly nyitotta meg kapuit az „Együtt az időseinkért!” elnevezésű, az Európai Szociális Alapból finanszírozott POCU-projekt keretében, melynek gyakorlatba ültetője a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A központ ellátottai 65 év feletti, krónikus betegségekben szenvedő nagybányai idősek, akik még mobilisak, viszont állandó felügyeletet igényelnek.

A szociális intézmény nappali ellátást biztosít az idősek számára hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között. Szocializációs foglalkozásokat tartanak a pszichikai és mentális szinten maradás elősegítésére; futópadot és orvosi szobakerékpárt használhatnak az idősek, és gyógytornát is biztosítanak számukra. A napköziben figyelemmel követik a gondozottak általános egészségi állapotát személyre szabott módon, és a gyógyszereket is kiadagolják a kezelőorvos utasításának megfelelően. A központ az idősek étkeztetéséről is gondoskodik ebéd és uzsonna formájában.

Amennyiben a hozzátartozók igénylik, az intézmény szakemberei tanácsadást és képzést is nyújtanak számukra arról, hogyan viseljék megfelelően gondját idős szerettüknek, amikor otthon tartózkodik. A központ kiemelt figyelmet fordít a járványmegelőzési intézkedések szigorú betartására, így a hozzátartozók nyugodtak lehetnek afelől, hogy idős családtagjuk jó helyen, jó kezekben van. Az intézmény szakemberei – szociális munkás, egészségügyi asszisztens, idősgondozók, gyógytornász – gondoskodnak arról, hogy a szépkorúak igényeiknek megfelelő szolgáltatásokban részesüljenek.

Az „Együtt az időseinkért!” projektnek köszönhetően a központ által nyújtott szociális szolgáltatások díjmentesek. Jelenleg az idősnapközi tíz új ellátottat tud fogadni Nagybányáról.

További részletek ITT.

Forrás: Palincas Erika/Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria