Őáltala, Ővele és Őbenne – Alkotói pályázatok az Eucharisztia-tisztelet jegyében Erdélyben

Külhoni – 2021. április 30., péntek | 11:31

A lelkiéletünk csúcsát és forrását jelentő Eucharisztia állt a fókuszában azoknak a pályázatoknak, amelyeket a Hittan.ro szerkesztősége hirdetett meg a négy erdélyi egyházmegye diákjai számára. 128 pályázat érkezett be a február 1. és március 21. közötti időszakban.

Az 1–4. osztályosok Az Oltáriszentség és a családom című pályázaton családi képzőművészeti alkotásokat készítettek, míg az 5–12. évfolyamok diákjai az Őáltala, Ővele és Őbenne című digitális könyvkészítői pályázaton vehettek részt. A pályázatok egyben a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való lelki felkészülést is segítették.

A könyvkészítés során a diákoknak be kellett mutatniuk egy-egy, az Eucharisztiához kapcsolódó kedvenc imát és éneket, valamint az egyháztörténelem egy eucharisztikus lelkiségű személyiségét, és valakit saját környezetükből, akikre példaképként tekintenek; összefoglalót kellett készíteniük korábbi eucharisztikus kongresszus(ok)ról; ezen kívül személyes élményt és saját imát, elmélkedést is tartalmaznia kellett az összeállított anyagnak.

Nyolc pályázót meghívtak aztán a Jó gyakorlatok a hitoktatásban című tanári módszertani kiskonferenciára, hogy osszák meg a pályamű készítése során szerzett tapasztalataikat és az átélt élményeket.

A pályázat szervezője Ozsváth Judit kolozsvári egyetemi oktató volt. Szakmai partnerséget vállalt a NEK Titkársága; médiapartnerként közreműködött az Életünk katolikus újság és a Verbum Kiadó, valamint a Hittan.ro. A négy történelmi egyházmegye 135 pályázója között összesen 26 különdíjat osztottak ki, de minden résztvevő és minden felkészítő tanár oklevélben és ajándékcsomagban részesült.

A pályamunkákat közzéteszik az Életünk újságban és a Hittan.ro oldalon.

„Szépség, kreativitás, átélés, belső vágyak – ezek azok a fogalmak, amelyek feléledtek bennem akkor, amikor követtem a pályázaton részt vevő diákok alkotásait. Igen,

nem egy olyan alkotással találkoztam, amely számomra elmélkedési témát adott.

Ez egy szubjektív meglátás, de meggyőződésem, hogy rengeteg rejtett kincs van diákjainkban, hittanosainkban. Segítenünk kell őket abban, hogy kifejezzék magukat, hogy megmutassák ezeket a kincseket. Így jobban megértjük őket, és talán többet is tudunk nyújtani számukra fejlődésük érdekében. Nagyon örülök és egyben hálás is vagyok ezért a pályázatért. Hálás vagyok azoknak, akik ezt kezdeményezték, akik ezt támogatták és mindent megtettek azért, hogy az Oltáriszentség tisztelete elevenebbé legyen a mi életünkben” – fogalmazta meg gondolatait a pályázatok kapcsán Böcskei László nagyváradi megyéspüspök.

Száz István Szilárd riportja, melyben Böcskei László püspök mellett megszólaltatta a szervezőket és a pályázaton részt vevő diákok tanárait, ITT olvasható teljes terjedelmében.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria