A torinói lepelhez zarándokoltak olaszországi magyarok

Külhoni – 2015. május 19., kedd | 15:15

Az olaszországi magyar közösségek tagjai mennybemenetel ünnepén, május 17-én, vasárnap zarándokoltak el Torinóba, Jézus halotti lepléhez – tájékoztat Németh László olaszországi magyar főlelkész.


A zarándoklat jelmondata így szólt: Keressük közösen Krisztust! A résztvevők egész Olaszország területéről érkeztek: Milánóból, Parmából, Modenából, Bolognából, Velencéből, Firenzéből, Loretóból, Rómából. Voltak, akik Magyarországról indultak útnak. A program a Museo della Sindonéban (Jézus halotti leplének múzeuma) kezdődött, ami jó előkészületet jelentett az ereklye megtekintéséhez.

A San Rocco-templomban 11 órakor bemutatott szentmisén a zarándokokon kívül a torinói magyar közösség tagjai is részt vettek. Németh László olaszországi magyar főlelkész arról beszélt, hogy ezen az ünnepen találkozhatunk Jézussal, akit kerestünk: a szentmisében, a testvéri közösségben és különös módon a lepel által, amely mindig meghagyja szabadságunkat, hogy benne Jézus feltámadásának jelét lássuk.

A szentmisét közös ebéd követte, majd a hetvenfős zarándokcsoport kora délután megtekintette a leplet, amely mély hatást tett mindenkire. Végezetül egy kis csoport felkereste Kossuth Lajos torinói szobrát is.

A torinói lepel a hagyomány szerint Jézus testének lenyomatát rögzítette. A négy méter hosszú lenvászon szövettel fedhették be Krisztus holttestét első, a közelgő pészah ünnepre tekintettel ideiglenes temetésekor. Az ereklyét, amelyet már jó párszor alapos tudományos vizsgálatoknak vetettek alá, az olaszországi Torinóban, a Keresztelő Szent János-katedrálisban őrzik.

A torinói halotti leplet időnként nyilvánosan is kiállítják. Eddig 1978-ban, 1998-ban, 2000-ben, 2010-ben és 2013-ban láthatták az érdeklődők. Április 19. és június 24. között jelenleg is látogatható, előjegyzés és teljes körű biztonsági intézkedések mellett. Az ereklyét június 21-én Ferenc pápa is meglátogatja.

Fotó: Sánta Anikó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria